Izvor: Kurir.rs
24.11.2023 u 15:54
0

NAŠ NAROD KAŽE: „SVETI MRATA SNEG DO VRATA“: Evo šta žene nikako ne treba da rade danas i koja verovanja prate sveca

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog kralja Stefana Dečanskog, u narodu je ovaj praznik poznat kao Mratindan.

„Sveti Mrata, sneg do vrata“, stara je srpska izreka koja sugeriše da se od ovog dana očekuju veliki snegovi i hladnoća.

Na Mratindan su Stari Sloveni slavili kult vuka koji je veliki zaštitnik od demona. Od Đurđica do Mratindana trajali su vučiji dani, tj. dani prema kojima vukovi dolaze do naselja.

U periodu trajanja vučijih dana, iz kuće se ne daje ništa kako ne biste bili siromašni tokom godine koja dolazi.

Kod starijih ljudi postoji verovanje da, ukoliko Mratindan padne u maglovito vreme, zima će biti promenljiva. U slučaju vedrog dana, zima će biti mrazovita i ljuta.

Na ovaj dan, proslavlja se i praznik Svetog mučenika Mine. Običaj do kojeg se veoma drži je da na Mratindan žena ne sme da radi, nego samo da praznuje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter