Izvor: Nedeljnikafera
15.09.2023 u 13:54
5

ISPLIVAO NOVI DETALJ O UBISTVU KENEDIJA: Svet bez daha, ova istina može promeniti ISTORIJU?

U zapanjujućem otkriću koje je izazvalo šok u javnosti povodom zavere o atentatu na američkog predsednika Džona F Kenedija (22. novembra 1963), bivši agent Tajne službe Pol Lendis, sada 88-godišnjak, otkrio je u svojim nadolazećim memoarima „Poslednji svedok“ da je u džep stavio metak iz automobila u kome je predsednik ubijen i kasnije ga je ostavio na predsednikovim bolničkim nosilima.

Ovo zapanjujuće otkriće ponovo je pokrenulo debate o atentatu na Kenedija, jednom od najsitnijih događaja u američkoj istoriji, i njegovom uticaju na poverenje javnosti u vladu.

Ubistvo Kenedija, koje se dogodilo 22. novembra 1963. godine, ostaje žarište teorija zavere, sa pitanjima o tome koliko je naoružanih ljudi bilo umešano i ko je na kraju odgovoran. U zvaničnom izveštaju Vorenove komisije zaključeno je da je Li Harvi Osvald delovao kao usamljeni revolveraš, sa teorijom o jednom metku koja sugeriše da je jedan metak naneo višestruke povrede i predsedniku Kenediju i guverneru Teksasa Džonu Konaliju mlađem.

Landisov izveštaj iz prve ruke osporava teoriju o jednom metku, sugerišući da metak koji je pronašao u kolima možda nije isti onaj koji je otkriven na Konalijevoj bolničkoj ležaljci. Prema Landisovim rečima, on je primetio metak u kolima i stavio ga na predsednikova kolica kako bi obezbedio njegovo očuvanje kao dokaz. Međutim, on tada nikada nije izneo ove informacije, a Vorenova komisija ga nikada nije intervjuisala.

Istoričar i stručnjak koji se bavi Džonom F Kenedijem, Džejms Robenalt, koji je radio sa Landisom na njegovim otkrićima, veruje da ovaj izveštaj podriva teoriju o jednom metku i ponovo otvara pitanja o tome da li je Osvald delovao sam. Robenalt spekuliše da, ako je Landis u pravu, Osvald možda nije imao dovoljno vremena da ispali oba hica u brzom nizu iz puške koju je koristio.

Nisu svi ubeđeni u Landisov izveštaj. Drugi agent Tajne službe koji je tog dana bio prisutan, Klint Hil, koji je slavno skočio na zadnji deo predsednikovog automobila da ga zaštiti, osporava Landisovo sećanje. On veruje da Landisova priča nije u skladu sa dostupnim dokazima.

Istraživački novinar Džerald Pozner, autor knjige „Slučaj zatvoren: Li Harvi Osvald i atentat na DžFK-a“, vidi Landisov izveštaj kao podršku teoriji jednog metka, sugerišući da objašnjava kako je metak završio na Konalijevom nosiljci. Međutim, Pozner je i dalje skeptičan u pogledu izvesnosti Landisovih sećanja posle skoro šest decenija.

Otkriće Pola Lendisa ponovo je podstaklo debatu oko ubistva. Ovo je novi podsetnik da ubistvo Kenedija ostaje jedna od najvećih američkih nerešenih misterija, nastavljajući da zaokuplja maštu nacije i podstiče tekuće rasprave i istrage.

Kao što je Posner prikladno rekao u intervjuu za Njujork Tajms, „to je slučaj koji nikada neće biti zatvoren, za većinu ljudi.”

Bez obzira na to da li Landisov izveštaj menja narativ ili ne, trajna intriga oko ovog istorijskog događaja ostaje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

5 thoughts on “ISPLIVAO NOVI DETALJ O UBISTVU KENEDIJA: Svet bez daha, ova istina može promeniti ISTORIJU?”

  1. Sta pricate gluposti,Kenedija je ubila CIA po nalogu Huvera koji je bio poremećen jer je rastao sa Edipovim Kompleksom i bio sklon Homoseksualizmu,nikad se nije ženio a pred majkom je bio pokoran kao malo dete, majka ga je vaspitavala da bude pobednik i on je koristio sva nenormalna sredstva da dodje do tih suludih ciljeva koje mu je ona nametnula,mrzeo je Komunizam kome je Kenedi bio sklon i zato je likvidirao celu familiju Kenedi.CIU je podigao tako visoko da je ona i danas to, što je on napravio od nje.

    0
    0
    Odgovori
  2. Oko smrti Dzona K krije se zavera.i to sa vrha nadolazece vlade ,koja je htela da ga skloni ..?Bilo je tu i odnos sa Kubom i onih kojima su Kenedijevi smetali ,pa su tako su se i resavali ,pojedinaca !?Li Osvald, je samo jedan, od 3 ,koji su pucali ,zrtveno jagnje ,ostali su zbrisali i pokriveni od strane drzave?Teorija zavere , a pocinioci „misterija“???..
    .

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter