Izvor: Happy BSC Portal/Putnikofer.hr
23.01.2024 u 17:01
0

NAJIZOLOVANIJA KUĆA NA SVETU: Izgrađena pre 100 godina, na visini od 2.760 metara (FOTO/VIDEO)

U trenucima kada stres i svakodnevne obaveze pritiskaju, mnogi misle da bi bilo lepo da se presele na neko mirno mesto, daleko od buke, ljudi i asfalta.

Mnogi to zapravo rade: kuće u šumama i planinama nisu neuobičajene i savršene su za povučen život. Međutim, jedna kuća je povučenija od ostalih. Bufa di Perero se smatra najizolovanijim kućom na svetu. Nalazi se na nadmorskoj visini od 2.760 metara, uklesan u stenu, a jedini izlaz iz nje je strma i opasna litica.

Kuća u steni sagrađena u Prvom svetskom ratu

Neobična kuća nalazi se u Italiji, na planini Kristalo, iznad čuvene skijaške destinacije Kortina d’Ampeco. Sagrađena je pre više od sto godina, tokom Prvog svetskog rata, a ime je dobila po alpskom pukovniku Karlu Bufi di Pereru, koji je poginuo u tom ratu. Ima zidove od cigle, kosi krov, četiri prozora, sto i stolice. Što se tiče opreme, decenijama je bila misterija kako su građevinski materijal i oprema dovedeni na tada težak teren.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nuelarchitects (@nuelarchitects)

Veruje se da su ga podigli italijanski vojnici, kako bi imali zaklon tokom borbi protiv Austrougarske na teškom planinskom terenu. Bufa di Perero su koristili za odmor, ali i za odlaganje stvari. Smatra se da je jedini mogući pristup u vreme izgradnje bio preko merdevina od užeta ili opasnog puta uz stene. Danas u steni postoji obezbeđen klinasti put, via ferata, koji je označen kao „veoma težak“, a ovaj savremeni obezbeđen put sigurno nije postojao u vreme izgradnje.

Kuća je renovirana prošle godine

Nakon što je decenijama bio samo atrakcija za avanturiste koji su bili dovoljno vešti da mu priđu, ova kuća je konačno renoviran 2022. godine i danas služi kao planinsko sklonište. Aranžman je bio ogroman poduhvat. U njemu su učestvovali vojnici, alpinisti, stručnjaci za izolaciju i stolari koji su izvodili teške radove na visini od skoro 3.000 metara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jakub Karski (@nagorskiejgrani)

Do kućice se može doći stazom Ivano Dibona via ferata, izgrađenom između 1969. i 1970. godine u znak sećanja na planinara koji je poginuo penjući se na moćnu planinu sa samo 23 godine.

MISTERIJA REŠENA: Da li znate zbog čega su sedišta u avionima plave boje?

Projekat renoviranja karakteriše otežana pristupačnost. Materijal su dovozili helikopteri, koji su prevozili i radnike, a vešti alpinisti su mu pristupali kroz planinu. Radovi su trajali dve nedelje, a rezultat je jedinstveno planinsko sklonište sa neverovatnim pogledom na magične italijanske Dolomite,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter