Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
29.12.2023 u 16:43
1

NEVEROVATNO OTKRIĆE NA MARSU: Pronašli su dokaz koji menja svet

Mars ne samo da je nekada sadržavao vodu, nego je u njegovoj prošlosti bilo i velikih poplava.

Do jasnog dokaza je došao rover Perseverance, koji je fotografisao velike teške gromade koje prekrivaju deo kratera Jezero, presušene rečne delte.

Pixabay

Veruje se da su obilne i snažne poplave pre više milijardi godina donele ove zaobljene kamene gromade u krater koji trenutno istražuje rover Perseverance. Ovo se dogodilo tokom jednog od tri velika perioda koje su naučnici identifikovali u razvoju sistema jezera i reke, a koji je zauzimao krater Jezero u davnoj prošlosti.

Rover Curiosity je takođe na Marsu uočio dokaze događaja povezanih s vodom oko 3.700 kilometara od kratera Jezero.

Kolosalni tokovi krhotina na marsovskoj planini Mount Sharp nosili su blato i kamene gromade veličine automobila ostavljajući iza sebe danas istaknuti greben.

Jedna od primarnih misija rovera Perseverance je traženje potencijalnih znakova prošlog života na Marsu, iako još uvek nema dokaza o njegovom postojanju. Ali, ako su se mikrobi ikad razvili na Crvenoj planeti, rover je definitivno na idealnom mestu. Krater Jezero je nekad bio mesto potoka, reka i prostranog jezera širokog 35 kilometara. Život je možda bujao na vlažnom tlu ovog regiona, slično kao što je slučaj na Zemlji.

SVE JE U REDU, A NISTE SREĆNI? Skriveni znaci da ste se okružili negativom, prepoznajte ih

Perseverance prikuplja i netaknute uzorke s površine Marsa jer NASA želi pomno pomno da ispita stene i tlo izbliza, kao i sve ono što sadrže.

– Naredne NASA-ine misije u saradnji s Evropskom svemirskom agencijom će poslati svemirske letelice na Mars kako bi sakupile zapečaćene uzorke s površine te ih dopremile na Zemlju na dubinsku analizu – saopštila je NASA.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NEVEROVATNO OTKRIĆE NA MARSU: Pronašli su dokaz koji menja svet”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter