Izvor: bsc happy portal
19.01.2024 u 10:07
0

SAUDIJSKA ARABIJA IZ NOVOG UGLA: Ovo sigurno niste znali

Službeno poznata kao Kraljevina Saudijska Arabija,predstavlja kombinaciju bogate istorije,kulturnih tradcija i savremenih društvenih i ekonomskih promena.

Saudijska Arabija je smeštena na Jugozapadu Azije, zauzima veliki deo Bliskog Istoka i predstavlja jednu od ključnih figura u muslimanskom svetu. Karakteristično suvom klimom, bogatstvom naftnih resursa predstavlja spoj kontrasta tradicije i visoko moderno-tehnološkog sveta. Kroz sintezu prošlosti i sadašnjosti, religije i ekonomije, čini fascinantnu tvorevnu kontrasta koja svojim izraženim krajnostima privlači turiste.

Malo je poznato da Šerijat precizirano ne zabranjuje ženama da rade ali tradicinalno vaspitanje devojčica, usađuje osećaj obaveze da se odluče pre za brigu o porodici nego izađu iz utabanog puta svojih majki. Ukoliko, žena ipak poželi da se zaposli mora da dobije dozvolu starijeg muskog člana porodice ili supruga. Profesije u kojima se mogu oprobati su strogo regulisane zakonom, pa tako, na spisku dozvoljenih su medicina sa ograničenjem na mesta gde se žena neće susresti sa nepoznatim muškarcima. Retko se dešava da je ženi dozvoljeno da se bavi politikom ili advokaturom. Nemaju pravo na zdravstveno osiguranje i plaćene su mnogo manje u odnosu na njihove muške kolege. Poslodavac, da bi zaposlio ženu mora ispuniti određene infrastrukturne mere, opet, zakonom regulisane koje sadrže stavke poput posebnog ulaza u zgradu, ženski toalet i prostorije predviđene za njihov boravak .

NAUČNICI UTVRDILI: Evo šta se krije iza cele priče o „vanzemaljskim mumijama“

 

Ukoliko vam je ovo bilo interesantno, pogledajte ceo video u prilogu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter