Izvor:
02.11.2019 u 11:25
0

OVE GRAĐEVINE JOŠ UVEK POSTOJE: Iz doba NEOLITA, ali ČVRSTO stoje na tlu! (FOTO)

Barnenez, Francuska

Ovaj objekat iz 4.800 godine pre nove ere, gotovo je uništeno jer se područje koristilo kao kamenolom. Kasnije je utvrđeno da se radi o veoma važnom predstavniku neolitske umetnosi i arhitekture.

Građevina u sebi sadrži 11 komora koje su povezane prolazom ispod brda. Ovde su arheolozi pronašli vredne crteže sekira, lukova, zmija kao i simbola za koje nisu uspeli da otkriju značenje, a u prostorijama su uspeli i da pronađu predmete tok doba.

Istraživanja su utvrdila da je objekad građen u nekoliko faza, a to potvđuju crteži u kamenu na kojima se vidi sve bolja tehnika, ko i sve više predmeta, pišu mediji.

Gobekli Tepe, Turska

Ovo je mesto sa najvećim kamenjem na svetu koje stoji u željenoj formaciji bez betona ili maltera ili nečeg nalik tome da učvrsti konstrukciju. Ovaj kružni objekat su ljudi izgradili oko 9.000 godina pre nove ere, a njegova namena je misterija.

Ceo objekat je ukrašen reljefima životinja i situacijama života, što govori o važnosti, ali ne i o nameni. Kada je prvi put otkriveno, ovo arheološko nalazište je odbačeno kao nebitno srednjovekovno groblje.

Tek 90-ih godina je otkriven značaj objekta, a nedavno je otkrivena lobanja sa neobičnim rupama, pa je postavljena hipoteza da se radi o nekom objektu gde se cenio kult smrti.

Zidovi Jerihona, Autonomna palestinska teritorija

Zidovi Jerihona su sagrađeni u bronzanom dobu, oko 8.000 godina pre nove ere, a nakon Ledenog doba je služio da zaštiti naselje od stalnih poplava. Kasnije je zid obnovljen nakon što ga je vojska gotovo srušila.

Kameni toranj od devet metara prvi su otkrili arheolozi 1952. godine. Ovaj kameni toranj star je više od 11.000 godina, a veruje se da je podignut da bi označio da je doba nomada gotov i da bi pozvala ljude da stvore zajednicu u jednom mestu.

Toranj je bilo veoma teško napraviti, a mnogo je boljeg kvaliteta od ostalih građevina u blizini, što svedoči da je već tada postojao neko ko je ulivao strah čim je zajednica pristala da uloži toliki napor gradeći ga.

Izvor: 92.putovanja
Foto: printscreen/blic.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter