Izvor: BSC HAPPY/INFORMER
14.11.2023 u 21:30
0

POSTOJI LI TESLIN „ZRAK SMRTI“? Evo šta otkrivaju tajni dokumenti čuvani u Americi

Nakon smrti najpoznatijeg srpskog pronalazača 7. januara 1943. godine, američka vlada zaplenila je sve njegove izume i nacrte, od kojih je nekoliko vraćeno njegovoj porodici, međutim sumnja se da još postoje neki koji su strogo čuvana tajna i dan danas.

Nakon što je Nikola Tesla pronađen mrtav u januaru 1943. godine u svojoj hotelskoj sobi u Njujorku, predstavnici Kancelarije za imovinu stranaca pri vladi SAD, zaplenili su mnoge dokumente koji se odnose na rad briljantnog i inovativnog 86-godišnjeg pronalazača.

Bio je to vrhunac Drugog svetskog rata, a Tesla je tvrdio da je izumeo moćno oružje snopa čestica, poznato kao „Zrak smrti“, koje se moglo pokazati neprocenjivim u tekućem sukobu.

Dakle, umesto da rizikuje da Teslina tehnologija padne u ruke američkih neprijatelja, vlada je uletela i preuzela svu imovinu i dokumente iz njegove sobe u hotelu Njujorker. Šta se desilo sa Teslinim dosijeima odatle, kao i šta se tačno nalazilo u tim dosijeima, ostaje obavijeno velom misterije – i podložno teorijama zavere.

Nakon godina postavljanja pitanja o mogućim prikrivanjima, FBI je konačno skinuo tajnost sa nekih 250 stranica dokumenata u vezi sa Teslom u skladu sa Zakonom o slobodi informacija 2016. Biro je nastavio sa dva dodatna saopštenja, poslednjim u martu 2018. Ali čak i sa nakon objavljivanja ovih dokumenata, mnoga pitanja i dalje ostaju bez odgovora — a neki od Teslinih dosijea još nedostaju.

ČUDO OD DETETA: Evo šta je Ilon Mask uradio sa samo 12 godina

Tri nedelje nakon smrti srpsko-američkog pronalazača, inženjer elektrotehnike sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) dobio je zadatak da proceni njegove radove kako bi utvrdio da li sadrže „bilo kakve ideje od značajne vrednosti“.

Prema dosijeima sa kojih je skinuta tajnost, dr Džon G. Tramp ujak bivšeg predsednika Donalda Trampa, je izvestio da je njegova analiza pokazala da Teslini je Teslin dalji rad „prvenstveno spekulativnog, filozofskog i promotivnog karaktera” i rekao da novine „ne uključuju nove zdrave, funkcionalne principe ili metode za realizaciju takvih projekata.”

U to vreme, FBI je ukazao na izveštaj dr. Trampa kao na dokaz da Teslino hvaljeno oružje sa snopom čestica „Zraka smrti“ nije postojalo, van glasina i spekulacija. Ali u stvari, sama vlada SAD je bila podeljena u svom odgovoru na Teslinu tehnologiju.

Mark Šejfer, autor biografije „Čarobnjak: Život i vreme Nikole Tesle“, kaže da je grupa vojnog osoblja u vazduhoplovnoj bazi Rajt Paterson u Dejtonu, Ohajo, uključujući brigadnog generala L.C. Krejgija, imala je sasvim drugačije mišljenje o Teslinim idejama.

„Krejgi je bio prva osoba koja je ikada upravljala mlaznim avionom za vojsku, tako da je bio kao Džon Glen tog dana“, kaže Seifer. Rekao je da ima nečega u svemut tome i da je oružje snopa čestica je stvarno. Dakle postoje dve različite grupe, jedna grupa odbacuje Teslin pronalazak, a druga grupa kaže da zaista ima mogućnosti da oni zapravo postoje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter