Izvor: BSC HAPPY
12.11.2023 u 18:39
0

ČUDO OD DETETA: Evo šta je Ilon Mask uradio sa samo 12 godina

Ne postoji čovek danas koji nije čuo za Ilona Maska, međutim malo ljudi zna kako je tekao njegov razvojni put u svetu biznisa i da je svoj prvi posao sklopio sa samo 12 godina.

Mask je rođen u Južnoj Africi od majke Kanađanke Mej koja je bila model i oca iz Južne Afrike Erola, koji je bio inženjer elektromašinstva. Roditelji su mu se razveli 1979. kada je Elon imao oko 8 godina. Pričalo se da je Errol Musk bio partner u rudniku smaragda, ali je Ilon ovu informaciju demantovao.

Započeo svoj prvi posao sa 12 godina kada je prodao softver koji je napravio i nazvao Blastar izdavaču kompjuterskog časopisa, PC i Office Technology za 500 dolara. Cilj igre je bio da svemirski pilot „uništi vanzemaljski teretnjak koji nosi smrtonosne hidrogenske bombe i mašine za statusne zrake“.

Sa fakulteta je izašao sa dugom oko 100.000 dolara studentskog kredita. Radio je nekoliko poslova da bi isplatio studentski zajam, bio je čak i čistač u fabrici za preradu drveta gde je bio plaćen 18 dolara na sat.

Pokrenuo je svoju prvu kompaniju, Zip2, sa 24 godine, sa svojim bratom Kimbal Muskom i Gregom Kourijem. Kompaniju je kasnije kupio Compak za 307 miliona dolara 1999.

Elon Mask je spojio svoju kompaniju k.com sa Confiniti-om 2000. godine. Ona je postala platforma za onlajn plaćanje PayPal 2001. godine. PayPal je tada kupio eBay za 1,5 milijardi dolara 2002. godine.

Mask je 2002. osnovao SpaceX, proizvođača vazduhoplovstva i kompaniju za usluge svemirskog transporta. Kompanija ima za cilj da smanji troškove transporta u svemir i jednog dana omogući kolonizaciju Marsa.

ELON MASK OPET ŠOKIRAO SVE PRISUTNE: Evo kako po njemu izgleda vozilo budućnosti

Godine 2004. Nask se pridružio proizvođaču električnih vozila Tesla Motors. Kasnije je postao predsednik i izvršni direktor. Prvo Teslino vozilo bio je Roadster, koji je pušten u prodaju 2008. .

Mask je 2006. godine, pomogao u stvaranju SolarCiti-a, kompanije za solarnu energiju. Trenutno je predsednik kompanije. Osnovao je kompaniju sa svojim rođacima Piterom i Lindonom Rivom. Tesla je 2016. godine kupio kompaniju za 2,6 milijardi dolara i preimenovao je u Tesla Energy.

Neprofitnu istraživačku kompaniju fokusiranu na veštačku inteligenciju OpenAI osnovao je 2015. godine. Kompanija je nastavila sa razvojem sistema za mašinski kreirano pisanje, muziku i kodiranje, između ostalog.

Ilon Musk je takođe suosnivač The Boring Company, kompanije za izgradnju tunela. Cilj kompanije je smanjenje saobraćajnih gužvi izgradnjom mreže podzemnih tunela. Dva projekta na kojima je radio su u Los Anđelesu i Las Vegasu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter