Izvor: Nportal
12.11.2023 u 17:44
0

PRAVI KOŠMAR ZA OBE ŽENE: „Podruga“ je postojala i u ovim našim krajevima do kraja 20. veka

OBIČAJ podruge je poreklom iz albanskog naroda.

U Srbiji, tradicionalni društveni modeli su dugo vremena postavljali poseban naglasak na potomstvo kao ključnu vrednost. Za žene i muškarce, glavni životni cilj često je bio brak i rađanje što više dece. Međutim, ukoliko zbog različitih okolnosti nije dolazilo do ostvarivanja ovog cilja, posebno na prostorima Kosova i Metohije, postojao je običaj dovođenja druge žene u kuću – podruga, koja bi zajedno sa bračnim parom rađala decu.

Običaj podruge je poreklom iz albanskog naroda. U kontekstu prve supruge, nije se govorilo o žrtvi, već o velikoj ljubavi prema suprugu. Svaka žena je imala svoj prostor, određene zadatke i obaveze, ali su svi članovi porodice živeli zajedno.

Da li samo možete da zamislite situaciju da žarko želite dete, a imate problem da ostanete u drugom stanju, pritom muž uopšte nema razumevanja i strpljenja. Već, u kuću odmah dovede drugu ženu koja će mu roditi decu, kako bi se loza produžila. A da stvar bude još teža, vi ostanete samovoljno pored tog istog muža i njegove nove žene i odgajate decu koju niste rodili kao svoju?

Tada su žene pristajale na komrpomis, na suživot sa drugom, kako bi obe imale decu – i ona koja rađa i ona koja ne može da rodi kako bi i na njenom krilu ta deca rasla.

Veorovatno vas već steže u grudima, a odmah sledeće što ćete osećati je neverovatan bes, kada pomislite da su žene to zaista sve proživljavale. Nekada je to bio običaj koji se zvao podruga.

Čest je bio običaj na Kosovu i Metohiji baš tu gde, nažalost, žena nije mogla da rodi, a gde se znalo da je do nje. Tada su one pristajale na komrpomis, na suživot sa drugom ženom da bi obe imale decu – i ona koja rađa i ona koja ne može da rodi kako bi i na njenom krilu ta deca rasla.

Knjigu po motivima pomenug običaja imena „Podruga“ napisala je Nataša Terzić, rođena u Metohiji, koja je ponesena sudbinama svojih sunarodnika iz južne pokrajine, sve teškoće, ali i uzvišenosti tih žena pretočila u jedno životno i poučno štivo.

– Podruga je prvo opisana u Bibliji gde Sara dovodi Agaru Avramu zato što je mislila da neće imati decu, ali sa 90 godina rađa Isaka po Božijem obećanju. Od pamtiveka je taj običaj postojao, ali je u nekim kulturama bio više zastupljen, a u nekima manje. Na Kosovu i Metohiji se održao do ’80-ih godina prošlog veka – ističe Nataša.

Pokušala je sebe da stavi u poziciju tih žena, shvativši koliku su žrtvu podnele.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter