Izvor:
29.11.2019 u 21:41
0

SADA IH NAZIVAMO KRŠEVIMA, A NEKADA SU BILE LEPOTICE: 10.000 DM za Cipelicu, a 9 za Dijanu! (FOTO)

Osamdesete su donele mnoge novine u autoindustriji, a vlasnicima novih automobila ostvarila se najveća želja – automobili su počeli manje da troše, ali to nije sve.

U sradnji s "Jugopapirom" donosimo priču s početka 1980-ih u kojoj se analizira trenutna ponuda automobila, ali i ono što se može očekivati u bliskoj budućnosti.

Koliko su pogodili, proverite u nastavku.

U februaru 1982. godine, proizvođači su tvrdili da će automobili uskoro biti brži, udobniji i da će manje trošiti. Biće san snova za one koji će ih moći priuštiti.

Automobile s velikom potrošnjom ne možemo više podneti.

Postoji za to uteha: automobili će sutra i dalje biti veliki, ali sa smanjenom potrošnjom.

Koji vozač ne sanja o tome da s malo goriva stigne što dalje! To uopšte nije teško.

Najveći broj automobila prelazi kratke relacije.

Ovde vam pokazujemo kako mali automobili ne moraju u isto vreme biti mali potrošači. Fiat 126 troši na primer na 100 km 0,9 litara više nego Renault 4 GTL.

Takođe, i Pasat Dizel je po gradu još uvek ekonomičniji od najmanjeg Fijata.

Je li "muzika budućnosti" voziti se tempom od 130 km/h autoputem u velikom automobilu pri potrošnji od samo 8 litara? Ne! Čak će i ona biti poboljšana jer automobilski konstruktori drže adute u svojim rukama.

Na primer, nova laka ulja i masti smanjuju potrošnju za 3%, bolje gume mogu smanjiti potrošnju za 5%, elektronika i ugradnja lakih delova smanjuju potrošnju za najmanje 30% itd.

U projektu "Mercedes 2000", objašnjava se kako i gde naši automobili pri istoj veličini karoserije mogu mnogo manje trošiti, jer vozne osobine komfor i sigurnost imaju i u budućnosti prednost.

U 2000. godini kupci Audijevih automobila neće morati misliti ni na komfor, ni na vozne osobine: Audijevi motori će biti u stanju isključiti pojedine cilindre kod malog opterećenja. Prosečna potrošnja za automobil klase Audi 100 s maksimalnom brzinom od 170 km/h trošit će 7 l dizela i 8,5 i benzina.

Izvor: index.rs
Foto: PrintScreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter