Izvor: BLIC.RS
12.08.2023 u 13:26
0

SLUČAJ KOJI SE NE ZABORAVLJA: Nećete VEROVATI kako je žena koja je godinama radila u Americi, ostala BEZ CELE UŠTEĐEVINE!

Stariji meštani Velike Kopanice u Hrvatskoj sigurno još i danas pamte neobičan događaj koji su, pre 45 godina, izrežirali kućni miševi.

Nakon dugo godina rada u Americi, gde je otišla, „trbuhom za kruhom“ pritisnuta lošim materijalnim stanjem, M.K. se, tog avgusta, 1978., vratila u Slavoniju. U posetu svojoj majci i rodnom kraju nije došla praznih ruku, niti praznog novčanika. Međutim, ono što joj se dogodilo sa ušteđevinom, stariji meštani Velike Kopanice, mesta na 40 kilometara od Slavonskog broda – i danas, 45 godina nakon svega pamte.

Iz daleke Amerike, kako su tada izveštavali hrvatski mediji donela je čitavu svoju ušteđevinu. Čuvala ju je u kući, sve do dana kada su, ona i mama, bile pozvane u goste, u sujedno selo, gde je bio tradicionalni, slavonski kirvaj.

Tada se našla u problemu i nedoumici, gde da sakrije novac, kako bi bio na sigurnom, dok se ukućani ne vrate. Skrivanje u dušek ili u čarapu, ženi se, očito, učinilo veoma naivnim rešenjem, pa je, stoga, celu svoju ušteđevinu sakrila u rogove kuće. Nadajući se da su papirnate novčanice tamo sigurne od ljudskih lopova, zaboravila je da, u potkrovlju kuće, žive četvoronožni stanari, kojima su vredne novčanice tek običan papir. Novac se, tako, našao na meti kućnih miševa, koji su, kako je tada napisali novinari „imali ozbiljnu gozbu“.

Iako su nesretnoj ženi trebale godine rada da uštedi novac, miševima je bilo dovoljno vrlo kratko vreme da ga „potroše“, tačnije, izgrizu i pojedu. Prema tadašnjim, neslužbenim podacima, „Miki Maus“ i njegova ekipa, smazali su 200.000 dinara i neutvrđenu, ali pozamašnu, količinu krupnih, dolarskih novčanica.

Šteta je bila vrlo velika, jer je većina novčanica, uglavnom u apoenima od 500 do 1000 dinara, bila potpuno uništena. Jedina nada za spas dela novca bila je tadašnja Služba društvenog knjigovodstva (SDK) u Slavonskom Brodu. Iskidane i izgrižene novčanice tamo su strpljivo sastavljane te se spasilo što se spasiti dalo, tako da je šteta, bar jednim delom, bila nadoknađena.

Uništene dolare M.K. je ipak morala poneti sa sobom, u SAD, jer ih ovde nije mogla zameniti za ispravne novčanice.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter