Izvor: Happy BSC Portal
15.11.2023 u 21:47
0

U BAJKAMA JE SVE DRUGAČIJE: Od laži nos sve kraći

Da li da verujete u istraživanje španskih naučnika koje kaže da se u laži nos skraćuje.

Kad neko laže nos mu ne raste nego se skraćuje, jer se hladi. Tako tvrde španski naučnici koji su osmislili detektor laži zasnovan na temperaturi lica koji, kako prenosi „Miror“, ima 10 odsto višu stopu tačnosti od klasičnog poligrafa.

Tokom istraživanja, psiholozi su specijalnim uređajima snimali promenu temperature delova lica kod studenata koji su učestvovali u eksperimentu. Oni su obavljali razne zadatke, a za neki od njih su morali i da „masno slažu“ bliskog prijatelja tokom telefonskog razgovora.

Zapisi napravljeni specijalnom kamerom pokazali su da je temperatura vrha nosa kod učesnika koji su u eksperimentu lagali padala do 2 stepena Celzijusa, dok bi im temperatura čela porasla za jedan i po stepen.

Što je veća razlika u temperaturi vrha nosa i čela, veća je verovatnoća da osoba laže, a naučnici su merenjem utvrdili i da se nos zaista malo „skupi“, navodi „Miror“.

Razlika u temperaturi

– Osoba mora da se potrudi ako želi da slaže, da razmišlja, a istovremeno smo kad lažemo anksiozni i to objašnjava ovu razliku u temperaturi – objasnio je dr Emilio Gomez Milan, koji je vodio studiju.

KAKO SE PIŠE? Srećna slava ili Srećna Slava – čestitajte DOMAĆINU na pravi način

Istraživanje je izazvalo pažnju javnosti jer su generacije širom sveta ljude koje ne govore istinu predstavljale likom Pinokija, kome u istoimenoj bajci nos poraste čim nešto slaže

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter