Izvor: Mozzartsport.com
10.03.2023 u 10:21
0

Srbija sigurno ima TRI kluba u grupi, osvajač Lige Evrope može da namuči našeg viceprvaka

O Uefi i koeficijentima...

Poslednja sezona pred veliku Uefinu rekonstrukciju i prelaska na švajcarski sistem u sva tri evropska takmičenja. I prva u kojoj će Srbija imati direktnog predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona i pet predstavnika na međunarodnoj sceni. Jednako bitno: prvi put će Srbija imati SIGURNA TRI predstavnika u grupnoj fazi nekog od tri evropska takmičenja.

Namerno ovo ističemo, jer nam poslednjih dana stiže mnogo pitanja na temu uticaja koji bi na srpske klubove – posebno Crvenu zvezdu i Partizan – mogli da imaju osvajači Lige šampiona ili Lige Evrope… A odgovor je – nikakav. Odnosno, skoro pa nikakav, ali o tome nešto kasnije.

Suština je u tome da Srbija u narednu sezonu ulazi kao 11. na Uefinoj rang listi državnih šampionata, ali je zbog izbacivanja ruskih klubova iz Evrope stekla još neke privilegije. Preciznije: neće zavisiti od rezultata osvajač evropskih trofeja u domaćim prvenstvima.

To znači da će Srbija u najboljem slučaju imati dva kluba u Ligi šampiona i jedan u Ligi Evrope. U najgorem scenariju imaće jedan tim u Ligi šampiona, jedan u Ligi Evrope i jedan u Ligi konferencije.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs

 

Da pojasnimo.

Šampion – izvesno Crvena zvezda koja već ima 18 bodova prednosti nad Partizanom – SIGURNO ide direktno u grupnu fazu Lige šampiona. Ne zavisi ni od Čelsija ni od koga drugog. Tu nemamo šta ni da pišemo dalje.

Vicešampion – sad već ne smemo da tvrdimo Partizan, jer su se Čukarički i TSC opasno približili – ide u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. I taman i da odmah izgubi ne seli se u plej-of Lige Evrope, jer klubovi iz kvalifikacione staze u kojoj nisu nacionalni prvaci direktno iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona idu u grupu sledećeg po kvalitetu evropskog takmičenja. Ove sezone, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona ispali su, ako računamo onaj deo u kome nisu prvaci svojih zemalja, Monako, Šturm, Union Sen Žiloaz i Midtjiland i svi su, bez plej-ofa, odmah prebačeni u grupu Lige Evrope. Tako će i šampion Srbije ako izgubi u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Isto će proći i ako bude eliminisan u plej-ofu Lige šampiona, ali bi tako zaradio jedno 5.000.000 evra više no da ispadne u trećem kolu kvalifikacija.

E sad, viceprvak Srbije ima razlog da prati finiš Lige Evrope. I da navija da će to takmičenje osvojiti klub koji će i kroz domaće prvenstvo izboriti plasman u grupnu fazu Lige šampiona. Recimo Arsenal ili Mančester junajted kako sada stoje stvari. Nikako Juventus ili Sporting iz Lisabona, Sevilja, Bajer iz Leverkuzena…

Ne zato što bi to promenilo situaciju srpskog viceprvaka u smislu starta evropske sezone, ali bi osvajač Lige Evrope sa overenom Ligom šampiona i kroz domaće prvenstvo imao pozitivnog efekta. Takav epilog bi, naime, direktno u grupnu fazu gurnuo trećeplasirani tim iz francuske Lige 1, dok bi trećeplasirani tim iz portugalske Primeire krenuo od plej-ofa, a ne trećeg kola kvalifikacija. A to bi, bar u teoriji, značajno popravilo i šanse srpskog vicešampion da prođe taj prvi evropski korak, a možda se čak domogne i elite. Svakako će mu u tom naumu lakše biti ako ne bude morao ni da razmišlja o Monaku recimo.

Osvajač Kupa ili trećeplasirani na tabeli – biće treći srpski klub sa sigurnom grupnom fazom u Evropi. Jer on će startovati u plej-ofu Lige Evrope. I taman i da izgubi ide u grupnu fazu Lige konferencije. Što će reći da će neko od srpskih klubova koji nisu Zvezda ili Partizan izvesno debitovati u grupnoj fazi jednog evropskog takmičenja.

Treći i četvrti na tabeli ili četvrti i peti na tabeli ako Kup uzme neko iz top tri u prvenstvu – imaće već mnogo teži zadatak. Jer oni će krenuti iz drugog, odnosno trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencija. Do grupe će dakle morati da preskoče dve, odnosno tri prepreke, a istorija nas uči da kao liga ipak nismo toliko porasli.

Za onu tamo sezonu 2024/2025 – još je rano. Jer tada će već evropski fudbal izgledati sasvim drugačije.

Zvezdi od Lige šampiona minimum 24.440.000 evra

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter