Izvor: Sportal.rs
25.04.2023 u 11:13
0

UEFA se sprema da izbaci Juventus: Stara dama vratila 15 bodova, ali joj preti najskuplji udarac od svih!

UEFA se navodno sprema da kazni Juventus isključenjem iz evropskih takmičenja zbog sumnjive papirologije i prijavljenog profita.

Italijanski mediji opisuju kako je UEFA pomno pratila pravne probleme Bjankonera tokom prošle godine i kako je sprovela sopstvenu istragu o finansijskoj praksi kluba, primajući bezbroj dokumenata od torinskog javnog tužilaštva.

Juventusova žalba na oduzimanje 15 bodova bila je delimično uspešna i privremeno je poništena do novog sportskog suđenja. UEFA je optimistična da će pravna odluka biti doneta u Italiji do kraja juna, ali planira da se aktivira ako stvari potraju duže od očekivanog.

Ono što predstavlja stvarnu pretnju za Juventus je finansijski fer-plej. Još u septembru 2022. godine, klub je kažnjen od 3,5 miliona evra od UEFA zbog kršenja ovih pravila, a potpisali su različite sporazume koji su im omogućili da izbegnu još plaćanje 19,5 miliona evra. Ovi sporazumi su zasnovani na vanbilansnim podacima koje je dostavila Stara dama, isti dokumenti koji su sada u centru istraga Kancelarije javnog tužioca u Torinu i FS Italije.

DETONACIJA NA OSTRVU „Bomba“ od 100 miliona, Kejn je glavna tema

Ukoliko Juventus ne uspe da se kvalifikuje za Ligu šampiona, Ligu Evrope ili Ligu konferencije, hitnost bi bila uklonjena za UEFA, omogućavajući im da sačekaju italijanski pravosudni sistem. Međutim, ovo bi bilo problematično za Bjankonere, jer bi eventualno isključenje iz takmičenja moglo biti odloženo do sezone 2024-25.

Ukoliko Stara dama dobije mesto u evropskom klupskom takmičenju, UEFA bi morala da povuče potez, verovatno pre kraja jula ili početka avgusta. Isključenje iz ovih takmičenja je verovatan ishod, zbog činjenice da je sporazum o priznanju krivice u septembru zasnovan na sumnjivim bilansima.

Tanjug/Marco Alpozzi/LaPresse via AP

 

Treba imati u vidu i da Juve nije omiljen u UEFA zbog mešetarenja i pokušaja da se napravi Superliga za najbogatije klubove. Zato i ne treba sumnjati da će se malo gledati kroz prste, naročito posle svega što je i Aleksandar Čeferin rekao o Juventusu i nekada najboljem prijatelju Andrei Anjeliju.

– Taj čovek više ne postoji za mene. Mislio sam da smo prijatelji, ali me je lagao sve do poslednjeg minuta i uveravao me da nemam o čemu da se brinem, iako je dan ranije potpisao dokumente za pokretanje Superlige. U ovom slučaju začetnike ove lige mogu svrstati u tri kategorije. Anjeli je u prvoj, jer je to bilo lično – govorio je Čeferin.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter