Izvor: Kurir
26.02.2024 u 10:05
0

ISPLIVALA MRAČNA STRANA TENISA: Teniserka progovorila o paklu koji joj je doneo ovaj sport, jeziva ispovest šokirala region!

Dejana Radanović, srpska teniserka koja trenutno zauzima 241. poziciju na WTA listi otvoreno je govorila o svim poteškoćama sa kojima se suočavaju slabije rangirane teniserke.

U opširnom intervjuu koji je dala za medije, Dejana je potpuno otvoreno, bez uvijanja, pričala o mračnoj strani tenisa.

Na planeti na kojoj živi osam milijardi ljudi, milioni sportista, ti si među 250 najboljih na planeti u poslu kojim se baviš, a konstantno si u „kanalu“ i jedva sastavljaš kraj s krajem.

-Ja sam prošle godine na jednom turniru bila u plusu, a odigrala sam ih 17, 18. Tri titule. I to sam imala na turniru u Skoplju, ako je nagradni fond 40 hiljada dolara, pobednik dobija deset posto otprilike. Zavisi, tamo gde je žreb na 32 to uglavnom bude deset posto. Turnir koji sam ja osvojila žreb je bio na 48. To je 16 igračica više, a nagradni fond je budžet turnira i oni 40 hiljada dolara dele na sve nas. Ako ima 16 igračica više, ja kao osvajač dobijam manje. Tada sam kao osvajač dobila 4.000 i bila u plusu, znači gorivo, hotel i to sve. Na kraju sam otišla u Bugarsku i Kuršumliju i sa ta tri sam se vratila sa hiljadu zarade. A osvojila sam prilično jak turnir. Ne, na ovom nivou si na svakom turniru u minusu- počela je svoju tužnu priču Dejana.

Srpska teniserka ističe da je svaki turnir na gubitku.

Printscreen/Instagram

-Konstantno si u nekoj crvenoj zoni. Tenis je sport i fizički i mentalno, šah u pokretu. Toliko stvari ima, stalno si u crvenom da bi na kraju stalno bio u minusu. Onda bih ja pitala sebe, kao jedna glupa osoba, toliko se crpiš i sve da bi na kraju bio hiljade i hiljade u minusu.

Ona je otkrila da slabije rangirani teniser jedva sastavljaju kraj s krajem. Troškovi su ogromni, a zarada izuzetno niska.

-Ti kupiš jedan kotur žica sa kojima našpanuješ 12 reketa i on košta 100 evra. Ti takvih godišnje treba da kupiš deset recimo. Dolazimo do avio karata, opreme, plaćanja hotela po turnirima. Za jedan normalan, prosečan život tenisera, da ne ideš u hotele od pet zvezdica, osim u Indiji… Bila sam u Kuršumlijskoj Banji u nevervatnom stanu za 30 evra, a u Belgiji sam neki prosek hotel plaćala 120 evra. Takve neke stvari se podrazumevaju i godina je otprilike između 30 i 60, 70 hiljada evra. Kad platiš trenera, halu, loptice, terene napolju, sve te neke stvari, troškove na turnirima, torbe. To je ta cifra i onda kad neko uđe i vidi 200 hiljada-otkriva Dejana.

-Mnogo ima kvalitetnih igrača, a mnogo malo mesta. Ja sam recimo lani stvarno imala sjajnu godinu, krenula sam sa 1000. mesta i došla do 250. što je stvarno super. I onda se vraćaš na to da dođeš do 250 i opet si na gubitku. Sad sam tu negde između WTA i ITF. WTA teško upadam, na ITF moram da igram veće turnire da bih dobijala bodove. U suštini to moraš da se izboriš da dođeš do 150, a pored mene ima još mnogo igračica koje imaju taj kalibar i taj talenat, sve to, a malo je mesta. Niko od nas, pričam dosta sa igračicama i niko ne traži da imaš pola miliona na računu ako si 500. na svetu. Ljudi samo traže neki normalan život, da li je to da se uvedu neke plate, da li da se pomogne oko avionskih karata, ne znam koji je način u ovom momentu. Sad da se krene razmišljati o tome, pa se možda dođe do nekog zaključka. Da kad odeš na turnir ne brineš koliko si u minusu. Toliko igračica 17, 18, 20 godina ima koje putuju same, bez pratnje trenera. Nema mamu svoju da povede, da joj plati- otkriva srpska teniserka.

Dejana je otkrila da ima sreću što joj je dugogodišnji partner kondicioni trener i fizioterapeut, pa bar nema te troškove nad glavom.

NOVAK PODELIO HIT SNIMAK SA SKIJANJA: Đoković se jednom rečenicom obratio pratiocima, usijale se društvene mreže!

-Ja imam veliku sreću da mi je moj dugogodišnji momak i fizio i kondicioni trener, tako da on putuje sa mnom. Tu negde imam dodatni trošak druge osobe, ali opet nemam dodatnu sobu, sa mnom je u sobi. Pazimo na neke dodatne troškove. Nećemo ići i jesti bifteke od 50 evra recimo, tako da tu imam dosta sreće jer imam i pomoć i podršku što se tiče fitnesa… Tebi je 20, 30 evra minimum jedna masaža. Taj trošak nemam. Tako da, uglavnom su to treneri, mahom igračice idu sa jednim, eventualno dva trenera, ili nekim članom porodice ako idu na grend slem pa znaju da će zaraditi više. Na ovim nižerangiranim turnirima to je ili trener, ili u dosta slučajeva da su igračice same. Konkretno, u svom timu ja imam svog momka Iliju koji je kondicioni i fizio i dva teniska trenera, jednog glavnog i jednog koji nam pomaže. Oni su u Novom Sadu- otkriva Radanovićeva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter