Izvor: Informer
22.10.2023 u 07:13
0

KO JE ZAPRAVO JANIS SFEROPULOS I ŠTA ZVEZDA DOBIJA SA NJIM? Porede ga sa miljenikom „delija“

Košarkaški klub Crvena zvezda danas će dobiti novog trenera, a to će, prema svim informacijama koje su procurile od sinoć, biti grčki trener Janis Sferopulos.

Za ljubitelje košarke vrlo poznato ime, a za one manje upućene samo jedan strani stručnjak koji dolazi da zameni Duška Ivanovića (66).

Janis Sferopulos (56) je predstavnik klasične grčke škole košarke i jedan je od najcenjenijih tamošnjih stručnjaka, uz naravno Dimitrisa Itudisa.

Rođen je 21. marta 1968. godine i nakon skromne igračke karijere, sa svega 19 godina započeo je trenersku u Apolonu Kalamarijasu. Vodio je mladi, pa prvi tim, a dugo je bio asistent u PAOK-u i Olimpijakosu.

Predvodio je sa klupe grčki Kolos, bio je pomoćnik u moskovskom CSKA i u Hjuston Roketsima, a zapaženije rezultate počeo je da beleži od 2012. godine. Prvo sa Panioniosom, gde nije bilo trofeja, ali se prikazao široj javnosti, a potom je 2014. godine dobio poverenje da trenira slavni Olimpijakos.

Tamo se zadržao četiri godine i igrao je dva finala Evrolige – 2015. i 2017. godine. Prvo je izgubio od Real Madrida, a drugo od Fenerbahčea, koji je tada predvodio Željko Obradović, sa kojim će voditi bitke u „večitom“ derbiju.

Nakon Olimpijakosa doveo ga je Makabi. Klub iz Tel Aviva trenirao je od 2018. do 2022. godine, kada je nakon serije loših rezultata smenjen. Klub je napustio u februaru 2022. i od tada nema angažman, a naredni će mu biti Crvena zvezda.

Sa Olimpijakosom i Makabijem osvojio je mnogo trofeja. Dvaput je bio šampion Grčke i tri puta Izreaela, a ima i dva izraelska Liga kupa i jedan Kup te zemlje. Proglašavan je za trenera godine i u jednoj i u drugoj pomenutoj državi.

Što se tiče njegovih metoda rada, zahteva disciplinu i insistira na vrlo jakoj odbrani. Navijači na društvenim mrežama porede ga sa Dejanom Radonjićem, najtrofejnijim trenerom u istoriji Zvezde, koji je takođe poznat po fanatičnoj defanzivi.

Što se tiče napada, njegove ekipe igraju raznovrsno i strpljivo i otprilike pokušava da pronađe balans između dobrog i efikasnog napada i čvrste odbrane, koja mu je prioritet.

Već nekoliko puta se spominjao kao potencijalno rešenje za klupu Beograđana, pa čak i prošle godine, pre nego što je predsednik Nebojša Čović dao poverenje Vladimiru Jovanoviću. Na Sferopulosu je da trgne ekipu koja je odlično startovala u ABA ligi, ali je u Evroligi nakon pobede nad Asvelom doživela tri vrlo neprijatna poraza od Žalgirisa, Monaka i Virtusa.

Sferopulos će, pre svega, morati da poradi na koncentraciji ekipe, koja je u Kaunasu i u Beogradu protiv Monaka imala značajnu prednost tokom utakmica, ali je dozvoljavala žestok pad u igri i vrlo bolne preokrete.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter