Izvor: Telegraf
19.03.2024 u 16:09
1

REŠENO: Dubai ušao u ABA ligu, evo ko je glasao ZA, u timu iz Emirata za sve se pitaju SRBI

Košarkaši Dubaija od sledeće sezone i zvanično će igrati ABA ligu.

Devet klubova je bilo za ovakvu odluku, Partizan nije glasao za DA, dok predstavnici Budućnosti nisu bili prisutni na Skupštini koja je počela u utorak oko 12 časova. Ovakva odluka donekle je bila i očekivana i nije velika novost, pogotovo što smo već ranije pisali da bi saradnja trebalo da bude potpisana na tri godine i da će ABA dobiti 4,5 miliona dolara. Podsetimo, Dubai je u međuvremenu dobio i „zeleno svetlo“ kada je u pitanju igranje u Evrokupu.

Osnovne informacije

Ono što je za sada poznato, klub će nositi ime grada iz kog dolazi, dakle Dubai. U mlađim kategorijama ABA liga je ugostila Dubai Falkons akademiju, koja je ostvarila respektabilne igre, ali ne i rezultate, što i ne treba da čudi s obzirom na godište dece koja su predstavljala ekipu. Istaklo se nekoliko srpskih igrača, ali o tome u nastavku.

Veliko i prelepo izdanje pod nazivom „Koka-kola“ arena krenula je sa izgradnjom 2017. godine, a prvi put je zvanično otvorena u junu 2019. godine, a reč je o multifunkcionalnoj hali. Do sada je služila za brojne manifestacije, kao i sportska dešavanja, a nedavno je i Novak Đoković igrao tamo turnir. Poseduje kapacitet od čak 17.000 mesta i očekuje se da bude jedna od najvećih hala u Evroligi, ukoliko Bord Evrolige izglasa i potvrdi učešće Dubaija u elitnom takmičenju.

Srbi u centru pažnje 

Koliko se ceni srpska košarka pokazuje činjenica da se Srbi pitaju za većinske odluke ovog tima, pa tako imamo čelnike u Dejana Kamenjaševića i Đorđa Đokovića koji su svoj jak uticaj stavili na mesto kako bi tim ušao u konkurenciju. Na čelu trenera mlađim kategorijama nalazi se Miloš Međedović, a tu su i Marko Lepović, Aleksandar Puletić, Milan Vejinović, ali i Grk Petros Krasopulos.

Poverenje u naše ljude je toliko veliko, da ne treba da čudi ukoliko na mesto glavnog trenera vidimo nekog našeg čoveka, ali ne treba licitirati o tome prerano. Tu su i fantastični srpski igrači, doduše u njihovoj košarkaškoj akademiji Falkons. Očekuje se da u timu budu Aleksa Vlajić, Marko Tofoski i Lazar Stojković. Mladi Tofoski je bio ubedljivo najbolji igrač Falkonsa, a u isto vreme jedan od najboljih igrača na turniru u ABA ligi za juniore. Prosečno je beležio skoro 17 poena, devet skokova, četiri asistencije i skoro pet ukradenih lopti.Fantastičan je bio i Vlajić, koji je prosečno beležio 20 poena, 14 skokova i prosečan indeks korisnosti 25.7.

Svi oni su zaslužni za projekat koji traje oko deset godina, a koji bi trebao u narednom periodu da očara i najveću evropsku scenu ukoliko Evroliga odluči da ih primi u svoje takmičenje.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “REŠENO: Dubai ušao u ABA ligu, evo ko je glasao ZA, u timu iz Emirata za sve se pitaju SRBI”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter