Izvor: BSC HAPPY
15.02.2023 u 16:41
0

MOK kritikovao baltičke zemlje: „Nije na vladama da odlučuju ko može da učestvuje u sportskim takmičenjima!“

Nedavni apeli baltičkih država da zabrane sportiste iz Rusije i Belorusije na Letnjim olimpijskim igrama 2024. u Parizu ne uzimaju u obzir ljudska prava, navodi se u saopštenju Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u sredu.

Ministarstvo prosvete, nauke i sporta Litvanije saopštilo je 10. februara da je preko 30 zemalja podržalo Vilnjus u njegovoj nameri da spreči ruske i beloruske sportiste da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Ministri sporta iz Australije, Kanade, Nemačke, Holandije, Poljske, Sjedinjenih Država, Francuske, Japana, nordijskih zemalja i baltičkih država bili su među onima koji su podržali inicijativu Litvanije. Ministri sporta koji predstavljaju 36 zemalja prisustvovali su tog dana globalnom samitu.

„Bilo je nekih izjava koje pokazuju zabrinutost, posebno iz baltičkih zemalja i nekih drugih“, navodi se u saopštenju MOK-a.

„Nažalost, ono čime se nisu pozabavili su pitanja ljudskih prava. Tamo nemamo odgovor. Međutim, moramo ih ozbiljno uzeti u obzir. Na kraju krajeva, nije na vladama da odlučuju ko može da učestvuje u sportskim takmičenjima jer bi to bio kraj međunarodnih sportskih takmičenja, svetskih prvenstava i olimpijskih igara kakve poznajemo“, navodi se u saopštenju MOK-a.

„Sve ovo uzimamo u obzir. Tražimo rešenje koje odgovara misiji sporta, a to je da se ujedini, a ne da doprinosi većoj konfrontaciji ili većoj eskalaciji“, dodao je MOK.

Uhapšen predsednik Kineske fudbalske asocijacije Čen Šujuan zbog korupcije

Izvršni odbor MOK-a je na sednici 25. januara izneo predlog da se pojedinim sportistima iz Rusije i Belorusije dozvoli učešće na međunarodnim sportskim turnirima, ali samo pod određenim uslovima. Sportisti iz dotičnih zemalja ne bi trebalo da „aktivno podržavaju“ rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i moraju da se takmiče pod neutralnim statusom.

Ukrajinski ministar omladine i sporta Vadim Gutsajt je 26. januara 2023. na svojoj Fejsbuk stranici objavio da NOC Ukrajine (Nacionalni olimpijski komitet) razmatra bojkotovanje Letnjih olimpijskih igara u Francuskoj 2024. ukoliko se ukine zabrana učešća sportista iz Rusije i Belorusije na međunarodnim sportskim turnirima.

Ministri sporta Litvanije, Letonije, Estonije i Poljske su 2. februara pozvali MOK i međunarodne federacije (IF) da zabrane sportistima koji predstavljaju Rusiju i Belorusiju da učestvuju na Letnjim olimpijskim igrama 2024. u Parizu.

Novinska agencija Rojters je 9. februara citirala predsednika MOK-a Tomasa Baha koji je rekao u saopštenju da bi mogući bojkot Letnjih olimpijskih igara 2024. u Parizu od strane ukrajinskog Nacionalnog olimpijskog komiteta (NOK) bio kršenje Olimpijske povelje.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je 28. februara 2022. izdao preporuke međunarodnim sportskim federacijama da zabrani sportistima iz Rusije i Belorusije učešće na međunarodnim turnirima, navodeći kao razlog specijalnu vojnu operaciju Moskve u Ukrajini. Nakon preporuka MOK-a krajem februara 2022. godine, većina globalnih sportskih federacija odlučila je da zabrani sportiste iz Rusije i Belorusije na svim međunarodnim sportskim turnirima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter