Izvor: bsc hppy
16.07.2023 u 19:53
0

GOTOV JE NOVAKOV SAN I DOMINCIJA u Londonu: Alkaras na najteži mogući način nadigrao Đokovića i osvojio Vimbldon

Novak Đoković je ostao bez krune na Vimbldonu. Srpski teniser izgubio je u finalu od Karlosa Alkarasa, koji je do prve titule na travnatom grend slemu došao pobedom od 1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4.

Prekinut je Đokovićev niz u Londonu. Srpski teniser je izgubio na Ol Ingland klubu posle 34. vezane pobede, a na Centralnom terenu posle 45. uzastopnih – prethodno ga je na najvećem stadionu pobedio Endi Mari u finalu 2013.

Srbin je ostao na 23 grend slem titule iz ukupno 35 finala. Rekord Rodžera Federera od osam trofeja na Vimbldonu moraće da sačeka…

Ostao je Novak bez prilike da osvoji kalendarski grend slem – pošto posle Australijan opena i Rolan garosa, nije osvojio treći najvredniji turnir ove sezone.

Sve je viđeno u ovom meču – fantastični poeni na obe strane, proklizavanja, akrobacije, gem koji je trajao 26 minuta, Đokovićeve svađe sa sudijom i publikom…

Pokazali su Srbin i Španac da su u ovom trenutku ubedljivo najbolji na svetu, a Karlitos je osvojenom titulom uspeo da sačuva prvo mesto na ATP listi.

Alkaras je zaokružio fantastičnu sezonu na travi – postao je treći Španac koji je osvojio Vimbldon, posle Rafaela Nadala i Manuela Santane. Mladi teniser je svojoj kolekciji dodao drugi gren slem, posle US Opena prošle sezone.

Đoković – Alkaras 2:2 (6:1,6:7, 1:6, 6:3, 4:6)

3:4 Stigao je Alkaras do 30:30, ali mu nije dozvolio Srbin da dođe do novih brejk lopti.

1:3 Sjajno servira prvi reket sveta! Lako Alkaras dobija svoj servis gem – bez izgubljenog poena.

1:2 BREJK ALKARASA! Pogrešio je Novak iz forhenda i imao je Karlitos ponovo brejk loptu. Usledio je fantastičan poen, u koji se uključila i publika – pogađali su linije i jedan i drugi, a onda je Alkaras upisao bekhend viner za brejk. Naljutio se Đoković, pa je slomio reket. Zbog toga je dobio opomenu.

6:3 ĐOKOVIĆ UZIMA SET! Na servise svog protivnika srpski teniser dolazi do tri vezane set lopte. Prvu je spasao Alkaras, ali je potom napravio duplu servis grešku.

5:3 Konačno jedan lagani gem za Novaka! Na svakoj lopti je bio srpski teniser, pa nije prepustio ni poen rivalu.

4:3 Nezgodno je pao prvi teniser sveta u ovom gemu, ali je brzo bio ponovo na nogama. Bez većih problema je prekinuo niz Novaka.

4:2 Potvrdio je Novak brejk! Delovao je svežije Novak, spreman da stigne na svaku loptu. Prišao je Karlos na 40:30, ali nije mogao da zapreti aktuelnom šampionu.

3:2 BREJK ĐOKOVIĆA! Nije bio spreman Novak da se preda na terenu na kojem je trofej podizao sedam puta. Pokušavao je da se izvuče, pa je stigao do brejk lopte. Prvu je spasao Alkaras, ali je potom sjajno riternirao Đoković i stigao do još jedne šanse. Uzviknuo je sudija „aut“, ali je tražio Karlitos čelendž koji je pokazao da je lopta bila dobra, pa se poen ponovio. A ponovljeni je pripao Špancu. Međutim, polako je usposstavljao kontrolu Novak, koji je stekao prednost. Na mrežu je izašao Karlos, ali je poslao lopticu u mrežu. Poljupce je poslao Novak publici koja mu nije bila naklonjena.

1:1 Spasava brejk lopte Novak! U nezgodnoj situaciji ponovo se našao srpski teniser, koji je u jednom momentu završio na travi posle proklizavanja. Bio je prinuđen Novak da spasava ponovo dve brejk lopte Alkarasa. Ali uspeo je! Nije dozvolio protivniku da se odvoji na početku.

0:1 Stigao je Novak do 0:30, posle duple servis greške Alkarasa. Međutim, bez većih problema je Španac uspeo da se izvuče i dobije uvodni gem.

1:6 SET ALKARAS!

1:5 Brzo i lako dobija Alkaras na svoj servis gem. Potpuno kontroliše situaciju u ovom trenutku Karlitos.


1:4 BREJK ALKARASA U MARATONSKOM GEMU! Upao je u problem Novak, iako je imao nekoliko šansi da završi svoj servis gem. Grešio je previše Srbin, pa se ponovo suočio sa brejk loptom. Spasao se Đoković, a onda snažnim forhendom stekao prednost. Rizikovao je Srbin, pokušavao je da vrati inicijativu, ali je poslao forhend daleko u aut za još jedno izjednačenje.

1:3 Do granica je gurao Novak svog rivala, pa je Karlos napravio dve neiznuđene greške posle čega je bilo 15:40. Ipak, Alkaras je uspeo da se sasvim izvuče iz neprijatne situacije i dobije gem. 

0:1 BREJK KARLOSA! Ne služi bekhend Đokovića, greškama pomaže srpski teniser protivniku. Ne propušta poklonjene šanse Španac, pa već na startu trećeg seta pravi brejk!

6:6 Bilo je 30:30, ponovo je bilo nezgodno kada je Novak počinjao poene. Ipak, servis je radio kada je bilo najpotrebnije i Đoković se izborio za taj-brejk.

5:6 Iako je prošli gem završio očigledno ljut, Karlitos nije imao problema kada je servirao.

5:5 Uzviknuo je linijski sudija „aut“ pri rezultatu 30:30, ali je Novak tražio čelendž. Ipostavilo se da je Srbin bio precizan, pa je poen ponovljen. Dobio ga je Đoković, međutim poslao je lopticu potom u mrežu pa je bilo 40:40. Probao je Alkaras da preuzme inicijativu drop-šotom, ali je prekratka lopta bila i nije prešla na Novakovu stranu. Neverovatno je aktuelni šampion stigao do mreže potom i potpuno nadmudrio protivnika za dobijen gem.

4:5 Proklizao je Đoković i nezgodno pao prilikom jednog poena. Vrlo brzo je ustavio i nastavio sa igrom. Ipak, nije mogao da zapreti Alkarasu, koji je nastavio da udara snažno lopticu.

4:4 I dalje ima problema sa prvim servisom Novak, ali uspeva da dobija svoje gemove. Izgubio je samo poen u ovom.

3:4 Uživa publika u Londonu u sjajnom tenisu! Izuzetni su i jedan i drugi – a sve svoje mogućnosti pokazali su u jednom poenu. Iako se Novak tada bacio kako bi stigao loptu, Karlitos je poentirao. Alkasars je na kraju dobio i gem.

3:3 Uhvatio je ritam Alkaras, pa je uz dva bekhend vinera stigao do 0:30. Međutim, servis – i to drugi, izvukao je Novaka.

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth


2:2
Ponovo se Đoković suočio sa brejk loptom, pošto ga nije služio prvi servis. Ipak, u najdužoj razmeni na meču – u kojoj smo videli 29 udaraca, Alkaras je bekhend poslao u aut. Izazvao je Karlitos potom Novaka, pozvao ga na mrežu, ali je sjajno odigrao srpski teniser. Na kraju je dobar servis doneo je Đokoviću gem.

1:2 VRAĆA BREJK NOVAK! Velika se borba vodila u ovom gemu, insistirao je na snažnom forhendu Karlitos, ali je iz njega i grešio – imao je Novak šansu da odmah vrati brejk. U jednoj dužoj razmeni, ponovo je Alkaras poslao lopticu u aut i Đoković je nadoknadio ono što je izgubio u prethodnom gemu.

0:2 BERJK ALKARASA! Imao je problema sa vetrom Novak, pa je napravio i duplu servis grešku. Iako je Alkaras potom osvojio poen za 0:30, odlično se snalazio Đoković – „ukrao“ je par poena protivniku stigao je do gem lopte. Ipak, sve bolje je igrao španski teniser, uspostavio je kontrolu u razmeni i smečom došao do izjednačenja.

Pomogla je mreža prvom reketu sveta, a onda je Novak poslao lopticu u aut. Ipak, najzad je proradio servis Srbinu, koji se još jednom izvukao.

Karlitos je ponovo pomoću mreže došao do brejk lopte, a pomogao mu je Đoković još jednom neiznuđenom greškom.

0:1 Servisima Alkarasa počeo je drugi period. Bez problema je dobio uvodni gem Španac – ovoga puta izgubio je samo jedan poen.

6:1 SET ZA ĐOKOVIĆA!

5:1 Ponovo je zapretio Novak, bilo je 30:30. Međutim, uz smeč je došao Karlitos do gem lopte, a onda pogodio predivnu forhend paralelu. Posle više od pola sata igre se Španac upisao na semafor.

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth


5:0
Dominira Novak. Precizno udara sprski teniser i ne daje rivalu nikakvu šansu. Muči se prvi reket sveta, nema rešenja za igru sedmostrukog šampiona,

4:0 NOVI BREJK NOVAKA! Pokušavao je Karlos da uhvati ritam, ali nije imao odgovor na slajs udarce protivnika, pa je Novak imao nove brejk šanse. Ponovo je dobar servis doneo Alkarasu poene i ostavio ga u igri u ovom gemu. Međutim, usledila je još jedna duga razmena – Đoković je slao duboke lopte, pa se izborio za još jednu priliku. Uz fantastičan ritern, Srbin je ovu iskoristio.


3:0 Nije bilo jednostavno Novaku, pošto je ponovo bilo 15:30. Međutim naredna dva sjajna poena – u koja se i publika maksimalno uključila, pripala su srpskom teniseru. Prvi as na meču označio je kraj gema.

2:0 BREJK NOVAKA! Očigledno je nervozan bio Alkaras na početku meča, grešio je nešto više. A iskusno je njegove nesigurnosti koristio Đoković, pa je imao tri vezane brejk lopte. Uz dobar servis i snažan udarac nako njega, Karlitos je spasao dve.  Ipak, sjajno je Novak riternirao, bio je strpljiv i dočekao je još jednu grešku protivnika.

1:0 Spasao je brejk loptu Đoković! Proklizao je Novak, pa je Karlos iz riterna došao do 15:30. Fantastičan drugi servis je potom imao Đoković, ali je do brejk lopte Alkaras stigao pošto je u mrežu poslao lopticu srpski teniser. Ali je ponovo sjajno odservirao aktuelni šampion. Uspeo je da dobije ovaj gem Srbin.

Motiva za pobedu mnogo – titula samo jedna.

Srpski teniser pred sobom ima šansu da još jednom ispiše istoriju. Đoković igra za 24. grend slem titulu, odnosno osmu u glavnom gradu Engleske.

Sa druge strane, mladi španski teniser bori se za prvu titulu na londonskoj travi, a u dosadašnjoj karijeri osvojio je jednu grend slem titulu i to na US Openu.

12.51 – Tek nešto više od dva sata ostalo je do početka velikog finala Vimbldona

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter