Izvor: Alo.rs
26.06.2023 u 08:37
0

REVOLUCIJA: Vimbldon uvodi veliku promenu, ništa više neće biti isto

Čak će i najtradicionalniji teniski turnir na svetu pretrpeti promene

Poznato je da Englezi drže mnogo do tradicije, ali nisu stidljivi ni kada su inovacije u pitanju. Vimbldon će uskoro biti prepoznatljiv i po „veštačkoj inteligenciji“ (AI).

NAJGORE VESTI PRED VIMBLDON! Alkaraz ukrao Đokoviću prvo mesto na ATP listi

Naime, organizatori turnira su u saradnji sa kompanijom IBM, razvili AI platformu koja je obučena da upotrebljava „jedinstveni jezik tenisa“.

Ona će obezbeđivati trominutne video isečke sa atomatski generisanim komentarom nakon svakog meča i video rezime na kraju dana.

Kako će to funkcionisati u praksi? Statistika sa mečeva biće slata u realnom vremenu na IBM platformu, a potom će je algoritam procesuirati, i na osnovu toga dati komentar onoga što se na terenu dogodilo. Pored toga pomoći će i kod analize, i predviđanja ishoda.

Ova usluga će biti dostupna svim korisnicima aplikacije i sajta Vimbldona, a Kevin Farar iz IBM-a kaže da se na ovaj način ne menja ljudski element, već da se isti dopunjava.

– Koristićemo generisani glas. To nije ljudski glas i nije baziran na određenoj osobi. Ne možete zameniti Džona Mekinroa kao komentatora, taj ljudski faktor mora da postoji uvek. Više je ovde reč o dopuni i unapređenju. Za Vimbldon, radi se o obezbeđivanju komentara za mečeve koji to trenutno nemaju: veterani, juniori, hendikepirani.

Uz to, veštačka inteligencija će se koristiti za analizu žreba u pojedinačnoj konkurenciji, jer će kompjuter analizirati koliko je za nekog igrača povoljan put do finala.

Podsećamo, Vimbldon je na programu od 3. do 16. jula.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter