Izvor: HappyBSC
30.07.2022 u 19:50
0

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Popušta jedinstvo Zapada“, „Ukrajina više nije vojna sila kakva je bila na početku ove vojne operacije“

O rusko-ukrajinskom sukobu, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na HAPPY TV razgovaramo sa našim gostima.

Gosti večerašnje emisije koji će nam više reći o ratu u Ukrajini i najnovijim aktuelnostima su: novinar Đuro Bilbija, politikolog Aleksandar Pavić i advokat Vladan Glišić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Bilo je bitaka za prevlast ka multipolarizmu i drugih, i biće, ali nikada nije bila ovako očigledna i javna“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Više o sukobu u Ukrajini, ali i drugim svetskim događajima, pratite u emisiji „AKTUELNOSTI“.

Đuro Bilbija, novinar

– Trenutno vidljivih pomeranja linija fronta, nema, ali je to samo na prvi pogled. U stvari se bitno pomeraju i pomeraju se svih ovih pet meseci. Pomeraju se na štetu ukrajinske strane…Sam front ima svoje dve aktivne zone. Glavne borbe se vode po vertikalnoj liniji, od grada Severska prema Soledaru, pa dalje prema Bahmutu. Ti gradovi su jedna neprekinuta linija naselja gde su dominatne tačke ova tri grada. Cela zona ima oko 200 hiljada stanovnika. Ukrajina brani ovu liniju, ali su ruske snage već ušle, tj. prvi korpus DNR, na perfirerije i Bahmuta i Soledara i napreduju, ali će borbe da potraju sigurno još 5-6 dana i više – istakao je Bilbija u emisiji „AKTUELNOSTI“.

– Već sad Ukrajinci prete da će pokušati kontraofanzivu prema Hersonu. Već pet puta su pokušavali i vratili se…Videćemo kako će to dalje ide. Borbe se nastavljaju. Ukrajina sada da bi mogla da bude borbeno sposobna, morala bi da ima bar 10 kompletno novih brigada koje bi bile po spremnosti vojnika i oficira na nivou njihovih 10 najboljih brigada koje su do sada praktično izgubiuli u borbama. Za to treba vremena. Prošli su pet mobilizacija. Nemaju više gde da hvataju borce. Svega tu ima. Ukrajina više nije vojna sila kakva je bila na početku ove vojne operacije – rekao je novinar Bilbija. 

– Kad padne Avdejevka, kreću ubrzano operacije u Bahmutu, a potom se ide na Kramatorsk i Slavjansk – dodao je Bilbija.

Isitče da ruska strana ne može d aide brzo, jer Ukrajinci miniraju sve pri povlačenju, tako da ruske snage najpre moraju da deminiraju teritoriju da bi prošli.

Aleksandar Pavić, politikolog

O napadu na zatvor 

– Što se tiče napada na zatvor, tu su bitne dve stvari, a to je da EU i SAD nisu na istoj liniji, nisu iskoordinisali stav po pitanju toga. Borelj ide po nekoj inerciji, potpuno je EU stavio u func amerčkog interesa i politike. Sluga je sada gori od gospodara. Šta se tui dešava? To je više nego očigledno, to je bio vrlo precizan udarac. Denis Pušilin je rekao da su oni (Ukrajinci) njih pobili jer su njihove izjave i svedočenja vrlo kompromitujuća za ukrajinsku stranu… Pokazuju direktne veze Kijeva i neonacista i da je bila direktna koordinacija.. Vrlo je zanimljivo što američka strana odjenom nije spremna da automatski uperi prst u rusku stranu. Siguran sam da za to postoji razliog. Očigledno je da se stvari menjaju i iza scene. Popušta zapadno jedinstvo uspostavljeno na početku rata, političko-diplomatsko i da je već Amerikancima jasno da Ukrajina ne da nema šanse u ratu, nego i da je ugrožena veća stvar, a to je  da je ugrožena cela Zapadna koalicija, ceo Zapadni savez – istakao je politikolog Pavić.

Vladan Glišić, advokat

O izjavama zatvorenika iz zatvora koji su gađale ukrajinske snage 

Da li te izjave mogu da budu validne?

Te izjave su snimljene, ali za iskaz na suđenju, potrebno je da ponovi to pred pravosudnim organima, onaj koji je uče u tim događa onimi Tako da je ovo neka vrsta ubijanja svedoka. Ovo će biti maskirano iza klasične vojne akcije koja je legitimna u ratnim dejstvima, ali ako se znalo, a to bi trebalo onda da se dokaže na nekom suđenju, da komandanti koji su učestvovali u lansiranju raketa znali da se nalazi zatvor, onda je to ratni zločin. Ali to se teško dokazuje. Ako nisu znali onda može da bude kolateralna šteta, ali ovde sve govori da to nije, već je u pitanju zatiranje tragova i svedoka svega onoga što su radili. Jer jedinice Desnog sektora, poput „Azova“ su bile prve jedinice koje su učestvovale u onim borbama i vršile mnoge ratne zločine i one su u prvoj fazi borbe najviše učestvovale. Sada čak i ukrajinska vojska pokušava malo da se ogradi od njih da bi izbegla vezivanje za otvorene šovinističke i nacističke formacije koje i ne kriju svoje veze sa tom ideologijom. Tako da jednog dana kada bude uspostavljeno suđenje za ratne zločine, ovo će sigurno biti jedan od predmeta i nadam se da će biti dovoljno dokaza i da će odgovarati neko za ovo raketiranje ratnih zarobljenika- rekao je advokat Glkišić u emisiji. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter