Izvor: Happy BSC
22.12.2022 u 18:11
0

ALARMANTAN IZVEŠTAJ UN O SITUACIJI NA BLISKOM ISTOKU:Izraelci 2022. ubili 153 Palestinca

Službenik visokog komesara UN za ljudska prava izdao je saopštenje za javnost u kojem se detaljno izlažu stavovi svojih eksperata o izraelskom tretmanu Palestinaca tokom prošle godine, za koju kažu da je zabeležena najgora stopa smrtnosti među okupiranim stanovništvom od kada je organizacija osnovala sistematsko praćenje smrtnih slučajeva 2005. godine. Eksperti su zamerili Izraelu zbog prekomerne upotrebe sile koju su izraelske snage rasporedile protiv Palestinaca i neobuzdanog nasilja na palestinskoj zemlji na Zapadnoj obali, zbog čega je ove godine na okupiranoj Zapadnoj obali poginulo 150 Palestinaca, uključujući 33 dece. 

NEOČEKIVANI NAČIN IZOLACIJE: Stranci moraju da prijave ako se zaljube u Palestince

“Podsećamo Izrael da se Palestinci na okupiranoj palestinskoj teritoriji do ukidanja njegove nezakonite okupacije moraju tretirati kao zaštićene osobe, a ne kao neprijatelji ili teroristi.“ Upravo suprotno — istakli su da izraelski zvaničnici imaju odgovornost prema međunarodnom pravu da brinu o bezbednosti i dobrobiti okupiranog stanovništva. Fanatični izraelski naseljenici koji su gradili na zemljištu u vlasništvu palestinskih porodica i hodaju naoružani su posebna briga stručnjaka UN za ljudska prava.

Iz UN poručuju “naoružani i maskirani izraelski doseljenici napadaju Palestince u njihovim domovima, napadaju decu na putu do škole, uništavaju imovinu i pale masliniae i potpuno nekažnjeno terorišu čitave zajednice.” Što je još gore, postoje verodostojni izveštaji o izraelskim trupama koje zapravo pomažu naseljenicima da počine haos nad Palestincima. Stručnjaci UN su primijetili: “Uznemirujući dokazi o tome da izraelske snage često olakšavaju, podržavaju i učestvuju u napadima naseljenika, otežavaju razlikovanje između izraelskog naseljenika i državnog nasilja.” 

Svake godine je zabeleženo više izraelskih naseljenika nego prethodne godine od 2016. Ironično, 2016. godine Savet bezbednosti UN je doneo rezoluciju kojom se traži okončanje takvog izraelskog terora.

Nešto užasno nije u redu s izraelskim vojnim pravilima borbe, koja proizvode ovaj veliki broj poginulih Palestinaca. Stručnjaci ističu da okupacione trupe mogu da koriste vatreno oružje samo protiv osoba iz okupiranih tertitorija kada ono predstavlja neposrednu opasnost po život. Odnosno, ne možete samo da obarate nenaoružane ljude, a ne možete pucati u glavu nekome ko je oboren i imobilisan, bez obzira šta je do tada radio. Stručnjaci upozoravaju da ovi pristupi oduzimanju ljudskih života “mogu dovesti do vansudskog pogubljenja, kršenja prava na život, i namernog ubijanja koji je zabranjen Četvrtom Ženevskom konvencijom i Rimskim statutom”.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter