Izvor: informer.rs
05.01.2023 u 13:08
0

AMERIČKI DELOVI PRONAĐENI U IRANSKIM DRONOVIMA! Žestoko granatiranje Donjecka, Rusi snažno odgovorili!

Rat u Ukrajini, 316. dan

Ukrajinska obaveštajna služba pronašla je 40 komponenti koje je proizvelo 13 američkih kompanija u jednoj od ruskih bespilotnih letelica iranske proizvodnje Šahid-136 oborenih u Ukrajini, javio je Si-En-En, pozivajući se na procenu ukrajinskih obaveštajnih službi.

Preostalih 12 delova za dronove proizvele su kompanije iz Kanade, Švajcarske, Japana, Tajvana i Kine, navodi se u tekstu američkog medija.

Stručnjaci su rekli da nema dokaza da bilo koja od ovih kompanija krši zakone o sankcijama SAD i da svesno izvozi svoju tehnologiju za iransku upotrebu u bespilotnim letelicama.

Mnoge kompanije obećavaju da će pojačati nadzor, ali je proizvođačima često veoma teško da kontrolišu gde će ti delovi završiti na globalnom tržištu, kažu stručnjaci.

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 332 rakete i granate iz višecevnih bacača raketa „Grad“ i topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađani su okruzi deset naselja DNR. U napadima je poginuo jedan civil, a jedan je ranjen. Oštećeno je osam zgrada i četiri civilna objekta.

NEMAČKA NASTAVLJA SNABDEVANJE UKRAJINE: Habek izjavio da će isporuka oružja ipak biti ograničena u zavisnosti od potreba na bojnom polju

Zajedničkim dejstvima snaga DNR i Rusije uništena je jedna ukrajinska haubica 2S1 „Gvozdika“ kalibra 122mm, jedna radarska stanica za protivbaterijsku borbu AN/TPQ-48 i šest oklopnih vozila, a u vazduhu su oborene dve bespilotne letelice. Ubijeno je i ranjeno više od 50 ukrajinskih vojnika.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da bi bilo opasno potceniti Rusiju i ambicije predsednika Vladimira Putina dokle god traje rat u Ukrajini.

„Pokazali su veliku spremnost da tolerišu gubitke i patnju“, rekao je Stoltenberg na poslovnoj konferenciji u Norveškoj, preneo je Rojters.

Kako je rekao, nema naznaka da je predsednik Putin promenio svoje planove i ciljeve u Ukrajini. „Dakle, opasno je potcenjivati Rusiju“, istakao je on.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter