Izvor: arab news
22.03.2024 u 16:51
0

BELA KUĆA UPOZORILA KIJEV DA SE NE NADA PREVIŠE: Vremenski okvir nije siguran za pristizanje pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara

Visoki američki zvaničnik Džejk Salivan rekao je  da Vašington ne može da predvidi kada će biti usvojen vitalni paket vojne pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara, pošto je nova runda vazdušnih bombardovanja ubila civile i u Rusiji i u Ukrajini.

Ukrajinska vojska se suočava sa nedostatkom ljudstva i municije na bojnom polju usred političkih prepirki u američkom Kongresu koje su izazvale neizvesnost u pogledu budućnosti podrške Zapada.

16 DRŽAVA TUŽI BAJDENA: Ova odluka sve je RAZBESNELA

Osvrćući se na zakon o pomoći koji je u zastoju tokom posete Kijevu u sredu, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je: „Već je potrajalo predugo. I ja to znam, ti to znaš.”

„Neću da predviđam tačno kada će to biti obavljeno, ali radimo na tome da to bude gotovo što je pre moguće… ali ne mogu da dam konkretna predviđanja danas“, rekao je on novinarima na konferenciji za novinare u ukrajinska prestonica.

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa od prošle godine blokiraju sveobuhvatan paket pomoći, a finansiranje je uhvaćeno u domaćim raspravama oko imigracione politike predsednika Džoa Bajdena.

Vašington je najvažniji vojni podržavalac Ukrajine i pružio je desetine milijardi dolara podrške od invazije Moskve u februaru 2022.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da odlaganje pomoći košta ukrajinske živote i teritoriju.

‘uzmi taj novac’
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je u utorak da je šokiran što paket pomoći još nije otključan.

Salivan je rekao da je uprkos zastojima „uveren“ da će ćorsokak biti prevaziđen.

„Iznećemo taj novac na vrata“, rekao je on.

I Moskva i Kijev rekli su da su civili ubijeni u vazdušnim napadima

A predsednik Vladimir Putin obećao je da će vratiti bezbednost u pogranične regione Rusije nakon naglog porasta napada u poslednje dve nedelje.

Kijev je pokrenuo raketne i napade bespilotnim letelicama i  na ruske pogranične oblasti Belgorod i Kursk, a proukrajinske paravojne formacije pokušale su da izvrše oružane napade na rusku teritoriju.

U novim napadima na Belgorod u sredu su poginula tri civila, rekao je ruski guverner.

U Ukrajini je u ruskom raketnom udaru na Harkov poginulo najmanje pet, a povređeno osam, rekao je ukrajinski guverner Oleg Sinegubov.

„Ruske oružane snage su izvele raketni napad… Operacije spasavanja i gašenja požara su u toku. Još uvek ima ljudi pod ruševinama“, saopštilo je regionalno tužilaštvo u Harkovu u Telegramu. takođe ruske snage juče su izvele raketne napade na Kijev.

 

‘Pobeda’
Putin je u Moskvi obećao da će uspostaviti red u pograničnim regionima, pošto posledice njegove invazije nastavljaju da se izlivaju na rusku teritoriju.

„Prva stvar je naravno da se obezbedi bezbednost. Postoje različiti načini, nisu laki, ali mi ćemo ih uraditi“, rekao je on, ne precizirajući.
Govoreći u pozlaćenoj Andrejevskoj dvorani Kremlja, Putin je takođe rekao da će njegova pobeda na predsedničkim izborima tokom vikenda u kojima nije imao konkurenciju biti praćena uspehom na bojnom polju.

„Pobeda na izborima je samo uvod u one pobede koje su toliko potrebne Rusiji i koje će sigurno doći“, rekao je on.

Ruske snage su obezbedile svoje prve teritorijalne pobede za skoro godinu dana i ove nedelje su tvrdile da su ostvarile dalji napredak u istočnom regionu Donjecka.

Ukrajina je takođe u sredu izvestila o poginulim civilima u oblastima blizu borbi.

Na jugu zemlje u ruskom granatiranju poginule su dve osobe izvan grada Hersona, a na istoku još dve su poginule kod Vugledara u Donjeckoj oblasti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter