Izvor: Bsc Happy
17.04.2023 u 09:35
0

„MORAMO U SUDAN“: Blinken izrazio zabrinutost?

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je u ponedeljak da među saveznicima postoji „zajednička duboka zabrinutost“ u vezi sa borbama u Sudanu i gledište da bi trebalo odmah da prestanu i da se strane vrate pregovorima.

U Sudanu su u subotu izbile borbe između vojnih jedinica i rivalskih paravojnih snaga, u kojima je poginulo najmanje 97 civila, a čini se da je vojska u nedelju preuzela prednost.

GLEDAMO LI U OČI GLOBALNOG OKRŠAJA? Raketni razarač SAD-a u vodama Tajvanskog moreuza

Opširnije Blinken je, govoreći na marginama sastanka Grupe sedam ministara inostranih poslova u Japanu, rekao da su održane bliske konsultacije o borbama, uključujući i partnere u arapskom svetu i Africi i sa međunarodnim organizacijama.

 – Postoji zajednička duboka zabrinutost zbog borbi, nasilja koje se dešava u Sudanu. Pretnja koju to predstavlja za civile, koju predstavlja za sudansku naciju i potencijalno čak i za region – rekao je on.

Postojalo je snažno mišljenje da je potrebno preduzeti korake za zaštitu civila, neboraca i ljudi iz trećih zemalja, rekao je on.

 – A takođe, ponovo čvrsto stajalište svih naših partnera o potrebi za hitnim prekidom vatre i povratkom na pregovore — razgovorima koji su bili veoma obećavajući u stavljanju Sudana na put ka potpunoj tranziciji ka civilnoj vladi –  rekao je on. 

ČETVRT VEKA ROBIJE ZA NATO LOBISTU: Sud Moskve

Blinkenove stavove je ponovio i britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

 – Na kraju krajeva, neposredna budućnost leži u rukama generala koji su angažovani u ovoj borbi i mi ih pozivamo da stave mir na prvo mesto, da okončaju borbe, da se vrate pregovorima – rekao je Kleverli.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter