Izvor: BSC Happy
17.04.2023 u 08:48
0

NOVO ČEŠKO PROLEĆE? Hiljade na ulicama

Hiljade Čeha demonstriralo je u nedelju na centralnom trgu u Pragu, pozivajući vladu da podnese ostavku dok su protestovali zbog visoke inflacije i cena energije.

Policija nije dala procene veličine protesta pod nazivom „Češka protiv siromaštva“.

ČETVRT VEKA ROBIJE ZA NATO LOBISTU: Sud Moskve

Protest je, kao i slične demonstracije u martu, organizovala vanparlamentarna politička partija PRO, koja je kritikovala vladu desnog centra premijera Petra Fijale zbog njenog rešavanja energetske krize koja je više pogodila Evropu od ruske operacije u Ukrajini. nego pre godinu dana.

PRO je takođe osudio vladu zbog povrede slobode govora u okviru napora da se suprotstavi dezinformacijama i pozvao je da se zalaže za mir u ratu u Ukrajini, poričući da je proruska stranka.

 – Sakupite poslednje ostatke svoje časti, shvatite da niste dorasli poslu i dajte ostavku –  rekao je organizator protesta i lider PRO Jindrih Rajhl okupljenima koji su ispunili polovinu praškog Vaclavskog trga.

Protest je trebalo da se prođe do vladine kancelarije.

STRAH I NEMIR: Na severu KiM osvanuli grafiti OVK (FOTO)

Češku, kao i druge zemlje u Evropi, pogodila je sve veća inflacija koja je u protekloj godini skočila na dvocifrene vrednosti i visoke cene energenata koje režu kućne budžete.

Dok je Fiala nastojala da ublaži teret porodicama i firmama, takođe je nastojala da obuzda visoke budžetske deficite i nedavno je izazvala manje proteste zbog usporavanja rasta državnih penzija povezanih sa inflacijom.

Nedavna anketa Kantara za češku TV pokazala je da je podrška petopartijskoj vladi pala, a glavna opoziciona stranka, ANO bivšeg premijera Andreja Babiša, povećala je svoju prednost u odnosu na Fialinu stranku na 29% u poređenju sa 20%

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter