Izvor: Tanjug
19.12.2023 u 13:01
0

BRITANIJA UPOZORAVA: Situacija u Crvenom moru se pogoršava

Britanija je danas upozorila da se bezbednosna situacija u Crvenom moru pogoršala zbog oružanih dejstava jemenskih Huta, navodeći u saopštenju da se razarač HMS Dajmond britanske Kraljevske mornarice pridružio novoj međunarodnoj operativnoj grupi za zaštiti brodarstva u tom regionu.

I italijanska mornarica će u pomoć zaštiti brodske rute na Crvenom moru poslati jedan od ratnih brodova, saopštilo je danas italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto. „Italija će učiniti svoj deo posla, zajedno sa međunarodnom zajednicom, da se suprotstavi hutskoj terorističkoj aktivnosti destabilizacije“, rekao je Krozeto. Ranije je Pentagon najavio uspostavljanje nove multinacionalne bezbednosne inicijative u Crvenom moru, iako je dan ranije predstavnik jemenskih Huta Mohamed al-Bukaiti upozorio da će se ta grupa suprotstaviti bilo kojoj koaliciji koju formiraju SAD, a bude raspoređena na Crvenom moru.

SAD će se u misiji pridružiti Velika Britanija, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Holandija, Norveška, Sejšeli i Španija, kako bi se zajednički bavili bezbednosnim izazovima u južnom Crvenom moru i Adenskom zalivu, sa ciljem obezbeđivanje slobode plovidbe za sve zemlje i jačanje regionalne bezbednosti i prosperiteta.

Sve češći napadi jemenskih Huta u Crvenom moru ometaju pomorsku trgovinu, zbog čega vodeće svetske kompanije za prevoz tereta preusmeravaju svoje brodove na trasu oko afričkog Rta dobre nade, kako bi izbegli Suecki kanal.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter