Izvor: Kurir.rs/Beta
03.06.2023 u 09:53
0

MAJKA GA PRIJAVILA POLICIJI: Britanski tinejdžer-džihadista osuđen na DOŽIVOTNU ROBIJU zbog plana brutalnog napada vojnike

Te njegove želje su bile osujećene kada ga je majka prijavila. Uz to su vlasti o tome bile obaveštene preko antiterorističke telefonske linije pošto je King objavio video na WhatsApp grupi u aprilu 2022.

Tinejdžer koga je majka prijavila britanskim antiterorističkim vlastima osuđen je u petak na doživotni zatvor, odnosno bar šest godina zatvora zbog planiranja terorističkog napada na policajce ili vojnike.

ZA TERORISTIČKI NAPAD MOGUĆA I SMRTNA KAZNA: Pokrenut krivični postupak protiv optuženih za napad na beloruski aerodrom Mačilišči!

U prvom izricanju presude za terorizam u Engleskoj i Velsu prikazanom na televiziji, sudija je pohvalio majku Metjua Kinga (19) što je svoje sumnje u sina iznela u antiterorističkom programu „Prevent“.

King se u januaru izjasnio krivim za pripremu terorističkih akata između 22. decembra 2021. i 17. maja 2022. godine.

King koji je radikalne stavove iznosio na internetu tokom pandemije koronavirusa, izrazio je želju da ubije vojno osoblje i rekao da se spremao da upadne u kasarnu britanske vojske u istočnom Londonu. Takođe je izrazio želju da otputuje u Siriju da bi se pridružio takozvanoj Islamskoj državi.

Sudija Mark Lukraft je tokom izricanja presude u Old Bejliju, centralnom krivičnom sudu u centru Londona, rekao da je utvrdio da je King bio opasan prestupnik sposoban da nanese štetu javnosti, uprkos tvrdnjama njegovog advokata da je optuženi na putu deradikalizacije.

„Jasno je da ste vi razvili ukorenjen islamistički ekstremistički način razmišljanja, ekstremne antizapadne stavove i da ste nameravali da izvršite terorističke akte kako u Ujedinjenom Kraljevstvu tako i u inostranstvu“, rekao je sudija Kingu.

King bi mogao da iz zatvora izađe za pet godina jer je u pritvoru već proveo 367 dana, što će se uzeti u obzir i oduzeti od dužine kazne.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter