Izvor: novosti/rianovosti
26.08.2023 u 14:48
0

CENA URANIJUMA VRTOGLAVO RASTE- AMERIKA UDVOSTRUČILA UVOZ IZ RUISJE

CENA uranijuma je danas na njujorškoj robnoj berzi NYMEX dostigla 58,2 dolara po funti (funta je otprilike 450 grama), što je najviše u poslednjih 16 meseci.

Prema podacima „Biznis insajdera“, vrednost uranijuma ovog leta beleži velike oscilacije. Njegova vrednost je 27. juna počela da pada sa 56 dolara po funti na 42,5 dolara, koliko je zabeleženo 14. avgusta, a nakon toga je opet porasla na današnjih 58,2 dolara po funti.

Glavni razlog za rast cena ovog metala je stalni rizik prilikom snabdevanja usled zaoštrene političke situacije u svetu, navodi portal „Trejdink ekonomiks“. Rusija ima skoro 50 odsto udela polovinu svetskog udela u obradi i obogaćivanju uranijuma, a glavni proizvođači su Kazahstan, Kanada i Australija.

FED POVEĆAVA KAMATE PONOVO: Cillj je inflacija od 2 odsto, spremni smo za dalje povećanje kamata ako bude potrebno

Afrička država Niger, u kojoj se nedavno dogodio puč i kojoj Ekonomska zajednica država Zapadne Afrike (EKOVAS) preti vojnom intervencijom takođe je jedan od proizvođača tog energenta, a u svetskoj proizvodnji učestvuje sa oko pet ofsto. Uranijum se koristi pre svega kao gorivo u nuklearnim elektranama.

SAD su od Rusije kupile 416 tona uranijuma u ​​prvoj polovini godine, što je više nego duplo više u odnosu na isti period 2022. godine i najviši nivo od 2005. godine, izvestile su RIA Novosti, pozivajući se na podatke američke statističke službe.

Rusija snabdeva SAD samo obogaćenim uranijumom, kritičnom komponentom za proizvodnju civilne nuklearne energije.

Računice RIA pokazuju da je Vašington platio 696,5 miliona dolara za isporuke uranijuma iz Rusije, što predstavlja najveću vrednost od 2002. Tokom prve polovine godine, troškovi isporuke su porasli 2,5 puta, a ruski udeo u američkom uvozu porastao je za 13 procentnih poena na 32 odsto.

SAD su takođe značajno povećale svoje kupovine uranijuma iz Velike Britanije  u prvoj polovini ove godine, za 28 odsto  na 383,1 milion dolara, čime je on iznosio nešto manje od 18 odsto ukupnog uvoza. Uvoz iz Francuske porastao je na 319 miliona dolara (15 odsto  ukupnog uvoza SAD), u poređenju sa 1,9 miliona dolara u istom periodu 2022.

Nemačka i Kanada su takođe bile u prvih pet dobavljača uranijuma na američko tržište, sa 13 odsto  odnosno 11 odsto uvoza.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter