Izvor: Happy BSC
05.03.2024 u 15:37
0

ČETIRI STVARI NA KOJE UPOZORAVAJU AMERIKANCI UOČI IZBORA: Da li mogu odrediti konačan rezultat u novembru?

Američki birači u utorak izlaze na birališta u 15 država širom kontinenta, od Mejna do Kalifornije, od Aljaske do Alabame

Prema oceni stručnjaka ne očekuje se da će ovogodišnji Super utorak izazvati mnoga iznenađenja, jer će Džo Bajden i Donald Tramp nastaviti svoj marš. Međutim, postoje četiri ključe stvari koje mogu odrediti konačan rezultat

Američki birači u utorak izlaze na birališta u 15 država širom kontinenta, od Mejna do Kalifornije, od Aljaske do Alabame. U pitanju je više od trećine delegata na ovoljetnoj demokratskoj i republikanskoj konvenciji, koja će odrediti predsedničke kandidate dve glavne stranke.

Prema oceni stručnjaka ne očekuje se da će ovogodišnji Super utorak izazvati mnoga iznenađenja, jer će Džo Bajden i Donald Tramp nastaviti svoj marš ka revanšu izbora 2020. u novembru. Međutim, postoje četiri ključne tačke na koje se posebno mora paziti, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Trampu „prete“ neopredeljeni glasači?

Republikanci su do sada održali devet takmičenja za nominacije (sa 10. u Severnoj Dakoti u ponedeljak), a Donald Tramp je pobedio na osam. Ankete pokazuju da će bivši predsednik nakon sledećeg kruga imati veliku razliku u odnosu na ostale I u tom slučaju izgraditi „skoro nepremostivu prednost među delegatima konvencije, s obzirom na to da mnoge države dodeljuju čitav niz delegata onome ko osvoji većinu glasova“.

Međutim, „opasnost“ preti od neopredeljenih ili birača. Ranije ankete su pokazale da nije mali broj onih koji ne bi podržali Trampa u novembru ili bi mogli da se okrenu protiv njega ako bude proglašen krivim u jednom od njegovih suđenja.

Niki Hejli ostaje ili izlazi iz trke?

Bivša guvernerka Južne Karoline, jedini Trampov preostali republikanski protivnik, Niki Hejli, imala je koristi od podrške mnogih birača koji su protiv Trampa na primarnim izborima, ali to nije bilo ni približno dovoljno. Ona je ostala u trci uprkos nizu loših rezultata (bez obzira na Vašington).

Pre nekoliko nedelja obećala je da će izdržati do Super utorka, nadajući se da će povećati broj svojih delegata, posebno u 11 država koje održavaju predizbore otvorene za glasače, što je oblast relativne snage za nju.

Međutim, već se šire glasine da se sprema da završi svoju kampanju u danima koji su pred nama. Da li će ona na kraju podržati Trampa, kao što su to učinili njeni predsednički rivali koji nisu Trampovi? Da li bi ponovo razmotrila nezavisnu predsedničku kandidaturu? Da li se već pozicionira za predsedničku kandidaturu 2028. Smao su neka od pitanja koja se provlače.

Sa 53 godine, gospođa Hejli je I dalje mlada (za nacionalnu političarku). Ali odluke koje donosi posle Super utorka mogle bi da doprinesu određivanju koja vrata se otvaraju, a koja zatvaraju.

Bajdenov stav o ratu

Ako u ovom trenutku ima malo drame u republikanskoj primarnoj trci, na demokratskoj strani je praktično nema. Džo Bajden je ostvario pobede protiv opozicije u Južnoj Karolini i Mičigenu (kao i neobavezujućim glasanjem u Nju Hempširu). Izgleda da je spreman da nastavi svoj marš u utorak.

Najvažnija prepreka predsedniku do sada nije bio protivnik već uverenje da njegova ratna politika u Gazi zatvara oči pred onim što kritičari smatraju palestinskim genocidom, što Izrael oštro poriče.

U Mičigenu prošle nedelje, više od 100.000 glasača (12 odsto od ukupnog broja) izašlo je da glasa za „neposvećenog“ umesto za Bajdena, u okviru organizovanog ratnog protesta u Gazi.

Drama bez glasanja

U nekoliko država, birači na primarnim izborima ne glasaju samo za predsednika. Ovi rezultati će pomoći da se utvrdi sa kakvom vrstom političkog okruženja treba da se suoče Tramp ili Bajden nakon polaganja zakletve sledećeg januara.

Kalifornija održava svoje nestranačke predizbore na kojima dva najbolja glasača, bez obzira na partijsku pripadnost, idu na opšte izbore. Tamošnji glasači odlučuju o kandidatima za mesto u Senatu koje drži Dajan Fajnštajn, koja je umrla prošle godine, i određuju protivkandidate za nekoliko kandidata republikanaca koji su visoko na listi demokrata.

U Teksasu, velike bitke vode se unutar Republikanske partije, pošto je generalni tužilac Ken Pakston – uz pomoć Donalda Trampa – na meti državnih političara koji su bezuspešno pokušali da ga smene sa funkcije zbog optužbi za korupciju.

Zakonodavna vlast u drugoj najmnogoljudnijoj američkoj državi, koju već vode republikanci koji su doneli agresivne zakone o pravilima glasanja, abortusu i imigraciji. Severna Karolina ima predizbore za pet otvorenih mesta u Predstavničkom domu. Pošto je državno zakonodavno telo koje kontrolišu republikanci ponovo iscrtalo mape kako bi favorizovala svoju stranku i ograničilo trke koje su bile u velikoj meri, glasovi u utorak će verovatno odrediti ko će u novembru udobno pobediti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter