Izvor: Happy BSC
18.12.2022 u 21:57
0

Dragan Petrović za „AKTUELNOSTI“: „Ovo sve govori da je jako teško sa SAD i NATO, i u nešto manjoj meri sa EU, naći prihvatljiv sporazum koji bi poštovali!“

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 298. dan rata u Ukrajini. Naši gosti, koji su analizirali najnovija dešavanja povezana sa ovim sukobom, bili su: Mladen Obradović, “Srbi za Ruse”, naučni savetnik prof. dr Dragan Petrović i prof. dr Uroš Šuvaković.

Prof. dr Dragan Petrović istakao je da je jako teško sa Sjedinjenim Američkim Državama, NATO i Evropskom unijom naći prihvatljiv sporazum koji bi oni poštovali.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

“Ako se podsetimo, tačno pre godinu dana Rusija je dala jedan predlog. Nije to prvi predlog, setimo se 2009. godine, tadašnji predsednik Medvedev dao je predlog o bezbednosnom sistemu od Lisabona do Vankuvera, koji bi obuhvatio čitavu severnu hemisferu i da to nije naišlo na odgovor. Onda je dat jedan vrlo interesantan predlog zvanične Moskve. To je bio poslednji širi predlog koji je mogao da dovede do kompromisa i taj predlog je podrazumeao da NATO uvaži bezbednosne interese Rusije i da se vrati na period 1997. godine. To se ne mora bukvalno tumačiti, to ne znači da Rumunija treba da izđe iz NATO, već da se tu ne stacioniraju nuklearne bojeve glave. Međutim, to nije naišlo čak ni na ozbiljno razmatranje od strane NATO“, podseća Petrović.

Naučni savetnik se osvrnuo i na nedavne izjave bivše nemačke kancelarke Angele Merkel koja je za Minske sporazume izjavila da predstavljaju „kupovinu vremena“.

 Aleksandar Pavić u emisiji „AKTUELNOSTI“: „Dokle god je Putin na vlasti u Moskvi opšti stav zapadnih medija prema Rusiji se neće menjati!“

„Prema tome, meni se čini da je poslednji gest zapadnih sila, ako se uopšte može smatrati gestom, možda je to bila pragmatika, možda je bilo iznuđeno, 2008. kada je na zalaganje Nemačke i Francuske tada odbijeno razmatranje približavanje Ukrajine i Gruzije NATO. Sada Angela Merkel daje jedno naknadno tumačenje, da je zapravo Minski sporazum bio kupovina vremena. To je jako teško reći. Svaka naknadna izjava ima svog adresanta. Meni se čini da se Angela Merkel obraćala evropskim i atlantskim saveznicima da kaže: “Evo mi nismo hteli da približavamo Kijev NATO-u, ali zato smo neiskreno dali taj sporazum.” Bilo kako bilo, ako se setimo u februaru 2014. godine, kada je legitimna vlast u Kijevu se preko ministara spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Poljske, dakle Evropske unije, došlo je do kompromisa o smirivanju tenzija u centru Kijeva i kada se Berkut povukao, međutim, demonstranti su nasilno zauzeli vladine institucije. Da li ćemo mi saznati iz nekih memoara francuskih, nemačkih ili poljskih da oni nisu ni imali želju za kompromisom?“, izjavio je Petrović.

 General Mitar Kovač u emisiji „AKTUELNOSTI“: „Šta je sada budućnost ukrajinskih oružanih snaga? Nema je!“

On se osvrnuo i na primer Severne Makedonije i Ohridskog sporazuma kao još jednog primera

„Mi to najbolje znamo. Uzmimo recimo primer – Ohridski sporazum. Ohridski sporazum je prekinuo sukobe u Severnoj Makedoniji između albanskih iridentista i centralne vlasti i većinskog makednonskog naroda. On je podrazumevao da se svaka vlada formira od najjače na izborima makedonske i usluga albanske stranke. To je funkcionisalo sve dok albanske stranke, nakon nove pobede VMRO-DPMNE nisu otišle u Tiranu i uz posredstvo predsednika Albanije, što je mešanje u tuđa unutrašnja pitanja, odlučile da ignorišu to. Međutim, gledajte šta sad rade NATO i Evropska unija. One umesto da opominju albanski faktor jer je VMRO-DPMNE pre toga mogao da formira samostalno vladu, on je sa Alijom Ahmetijem formirao. Ne, oni su došli da opomenu predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da krši sopstveni ustav po dva principa i da prihvati kršenje Ohridskog sporazuma. Namerno sam uzeo Makedoniju kao jednu prijateljsku zemlju, koja je žrtva albanskog koncepta. Mi smo imali desetine takvih slučajeva. Ovo sve govori da je jako teško sa SAD i NATO, i u nešto manjoj meri sa EU, naći prihvatljiv sporazum koji bi poštovali“, zaključio je Petrović.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter