Izvor: BSC HAPPY/KURIR
24.01.2024 u 09:01
0

DRAMA NA SEVERU EVROPE! Deset država šalje vojsku, 20 ratnih brodova biće raspoređeno u Baltičkom moru!

Deset severnoevropskih država koje čine Združene ekspedicijske snage (Joint Expeditionary Force – JEF) odlučile su u utorak da aktiviraju „odbrambenu klauzulu“ koja omogućuje raspoređivanje dodatnih vojnih resursa za zaštitu infrastrukture u Baltičkom moru.

Ovaj potez povučen je posle više incidenata u severnim vodama.

Više pomorskih i vazdušnih kapaciteta, kako je rečeno, biće raspoređeno u srcu regije u svrhu pomoći u „zaštiti ključne podvodne infrastrukture“, rekli su ministri odbrane deset zemalja u svojoj izjavi.

– Ovo je prvi put da je JEF aktivirao odbrambenu klauzulu – istakli su, naznačivši da će njihove aktivnosti započeti početkom decembra.

PA I JUGOSLAVIJA IM JE BILA DALEKO, PLATIĆETE: LAVROV zapušio usta AMERIKANCIMA – osudio ih ZA JUGU, IRAK, LIBIJU i SIRIJU!

Usredsređen na operativnu odbranu u severnoj Evropi, JEF je koalicija 10 zemalja predvođenih Velikom Britanijom, a uključuje još Dansku, Estoniju, Finsku, Island, Letoniju, Litvaniju, Holandiju, Norvešku i Švedsku.

– Oko 20 ratnih brodova biće raspoređeno u Baltičkom moru, ali i u područjima severnog Atlantika, kako bi se uzela u obzir bezbednosna situacija i bolje zaštitila ključna podvodna infrastruktura – rekao je švedski ministar odbrane Pal Jonson na javnom kanalu SVT.

Signal Rusiji

On je rekao da je jačanje vojne sile potrebno kako bi se suočili s „vrlo ozbiljnom bezbednosnom situacijom u svetu, a posebno u našem susedstvu“.

– Moramo biti sposobni da izvedemo ovu vrstu operacije kako bismo odbranili našu vitalnu infrastrukturu, ali i kako bismo poslali signal Rusiji – dodao je Jonson.

Zemlje JEF-a složile su se u oktobru da pojačaju bezbednost u Baltičkom moru, nakon što je podvodni gasovod između Finske i Estonije zatvoren zbog curenja uzrokovanog, kako je rečeno, spoljnim delovanjem. Naknadno je otkriveno da je oštećen i podvodni kabl između Estonije i Švedske.

Finska policija na kraju je zaključila da je štetu na gasovodu uzrokovalo sidro kineskog trgovačkog broda koji je napustio to područje. Ali, taj je incident pokrenuo nagađanja i povećao nervozu.

U septembru 2022. uništen je gasovod Severni tok, kojim se transportovao ruski gas u zapadnu Evropu preko Baltičkog mora, usred sukoba s Moskvom zbog njene invazije na Ukrajinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter