Izvor: Kurir.rs/Beta
12.01.2023 u 08:30
1

DRAMA U NAJAVI TRESE EU: Sumnjiva veza Ursule fon der Lajen sa kompanijom Fajzer, ugovori o nabavci vakcina vredni više milijardi evra?

Fon der Lajen je do sada izbegavala odgovore na pitanja o tome šta se događalo u tim ključnim mesecima.

Odbor Evropskog parlamenta za kovid, koji se bavi nabavkom vakcina, odlučio je da pozove predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da se javno pojavi pred tima panelom, navodi se u saopštenju koje je ekskluzivno Politiku poslala predsednica Odbora, belgijska evroposlanica Ketlin Van Brempt.

URSULA FON DER LAJEN PORUČILA: „Švedsko predsedavanje EU biće ključno za očuvanje podrške Ukrajini“

Članovi Odbora žele da pitaju Fon der Lajen o njenoj ulozi u pregovorima o ogromnom ugovoru o nabavci vakcina protiv koronavirusa, vrednom više milijardi evra, potpisanom na vrhuncu pandemije, a posebno o tekstualnim porukama koje je pre potpisivanja razmenila sa izvršnim direktorom kompanije „Fajzer“ Albertom Burlom.

„Evropska unija je potrošila mnogo javnih sredstava na proizvodnju i kupovinu vakcina i Evropski parlament ima pravo da potpuno transparentno dobije sve podatke o modalitetima tih troškova, kao i o preliminarnim pregovorima koji su prethodili potpisivanju ugovora“, rekla je Van Brempt.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Fon der Lajen je do sada izbegavala odgovore na pitanja o tome šta se događalo u tim ključnim mesecima.

Ni ombudsman Evropske unije, ni Revizorski sud nisu uspeli da rasvetle mutne poslove, a Evropsko javno tužilaštvo, koje ima zakonska ovlašćenja koja nedostaju drugim nadzornim agencijama, otvorilo je istragu o ugovorima o vakcinama, ne navodeći da li je meta predsednica Evropske komije, navodi Politiko.

Odbor za kovid razmatra ugovor koji je potpisan sa „Fajzerom“ i njegovim nemačkim partnerom „Bajonteh“ i do sada je čuo mišljenja Revizorskog suda i ombudsmana, ali je Burla odbio poziv da se pojavi i poslao je jednog činovnika.

U skladu sa pravilima, poziv će biti poslat predsednici parlamenta Roberti Mecoli, koja će odlučiti da li će tražiti od Fon der Lajen da prisustvuje saslušanju. Mecola je član grupe desnog centra Evropske narodne partije, koja je imenovala Fon der Lajen na funkciju na kojoj se nalazi.

Ukoliko Mecola i pošalje poziv Fon der Lajen, ona može da odbije da se pojavi pred članovima Odbora za kovid, kao što je to uradio Burla, ali s obzirom da su pozivi na veću transparentnost u radu EU sve glasniji kako skandal s korupcijom, takozvani Katargejt, guta Brisel, moguće je da predsednica EK zaključi da ne može da kaže „ne“.

Nije samo Fon der Lajen na nišanu poslanika, jer je Van Brempt rekla da će Odbor tražiti da se „Fajzeru“ ukinu privilegije za pristup Evropskom parlamentu, kao odgovor na odbijanje Burle da svedoči. To se već desilo kada su poslanici 2017. godine izglasali zabranu lobista kompanije „Monsant“ nakon što su njeni čelnici odbili da se pojave na saslušanju.

Čak i tako simbolični potezi sada imaju značaj dok institucije Evropske unije pokušavaju da poprave veliku štetu koja je nedavno naneta njenoj reputaciji, ukazuje Politiko.

„Transparentnost je od ključne važnosti kako bismo obezbedili da građani i dalje imaju poverenje u evropske institucije“, poručila je Van Brempt.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “DRAMA U NAJAVI TRESE EU: Sumnjiva veza Ursule fon der Lajen sa kompanijom Fajzer, ugovori o nabavci vakcina vredni više milijardi evra?”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter