Izvor: BSC HAPPY/NOVOSTI
10.12.2023 u 22:10
0

DRAMATIČNO UPOZORENJE UN: Ako ne nađu sklonište, svi će umreti!

Agencija UN za izbeglice upozorila je da se Avganistanci iz Pakistana nalaze u životnoj opasnosti, ukoliko u teškim zimskim uslovima ne dobiju adekvatno sklonište kada pređu granicu po povratku u domovinu.

– Mnogi avganistanski povratnici su ranjivi, uključujući žene i decu, koji bi mogli da umiru na oštroj zimi ukoliko ostanu bez adekvatnog skloništa – navela je agencija UN za izbeglice u izveštaju, dodajući da ljudi na granice dolaze iscrpljeni, kao i da im je potrebna hitna i psihosocijalna podrška, preneo je AP.

Agencija UN za izbeglice je najavila da će za one koji nemaju novac za stanarinu ili prijatelje i rođake kod kojih bi mogli da se smeste, biti postavljeni šatori.

Mnoge porodice rekle su agenciji UN da su zabrinute da bi ih niske zimske temperature u određenim oblastima mogle sprečiti da se odmah vrate kući.

Agencija UN za izbeglice dodala je da mnoge izbeglice u Avganistan dolaze bolesni, a neki nemaju ni adekvatnu  zimsku odeću.

OGLASILA SE IZRAELSKA VOJSKA: Ubijen komandant Hamasovog bataljona

Među onima koji se vraćaju u Avganistan ima i porodica koje nikada nisu živele u toj zemlji, dodaje se u saopštenju koju je agencija UN dostavila  Asošiejted presu.

Talibanski komitet saopštio je da distribuira hranu, vodu, SIM kartice, odeću i gotovinu na dva ključna granična prelaza – Torkham i Spin Boldak.

Porodice takođe uče o Avganistanu, islamskom sistemu, aranžmanima za privremeni život, registraciji i preseljenju, saopštio je talibanski komitet u nedelju.

Ali ekstremne temperature i ograničen pristup čistoj vodi i kanalizaciji doveli su do porasta zaraznih bolesti i neuhranjenosti.

Agencija UN je saopštila da su oko 80 odsto Avganistanaca koji se vraćaju preko Torkama i Spin Boldaka žene i deca.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter