Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
26.07.2023 u 15:24
0

Dronovi Lancet-3 uništavaju dva Leopard 2 tenka dok ukrajinska kontraofanziva tapka u mestu (FOTO)

Ruska zastrašujuća i popularna municija Lancet-3 počela je da pogađa ukrajinske glavne borbene tenkove nemačke proizvodnje Leopard 2, vidimo na video snimcima koji se pojavljuju na društvenim medijima ovih dana.

(UDARNO) PROTIVBRODSKA RAKETA MOSKIT POTOPILA UKRAJINSKU KORVETU TERNOPOLJ: DEMONSTRACIJA SILE U CRNOM MORU – EKSKLUZIVNI SNIMAK (VIDEO)

Ukrajina je do sada gubila Leoparde usled artiljerijske vatre, pogotka protivtenkovskih vođenih raketa (ATGM) ispaljenih iz helikoptera Ka-52 Aligator, mina ili onesposobljenih i napuštenih u dugim konvojima uništenih oklopnih sistema sa drugim zapadnim oklopnim vozilima.

Međutim, video snimci postavljeni na Tviteru donose nam novi trenutak, dva Leoparda su pogodili dronovi Lancet, prikazujući bespilotne letelice kamikaze kako se približavaju tenkovima, pre nego što se kadar menja na kameru iz bespilotne letelice Orlan koja je iznad te vidimo direktan udar iz dve perspektive.

Iako video snimci ne prikazuju potpune posledice napada, sa sigurnošću se može pretpostaviti da su tenkovi značajno oštećeni ili potpuno nesposobni za učešće u daljim operacijama.

Lancet-3 se pojavio kao najpopularnije oružje u ratu, uništivši 45 odsto artiljerijskih sistema Severnoatlantskog saveza na čelu sa SAD od početka rata u februaru 2022.

Korišćen je prvenstveno za protivbaterijsko ratovanje, uništavajući desetine lakih haubica M777, poljske samohodne topove KRAB, pogađajući neprijateljske radare i baterije zemlja-vazduh i male ukrajinske čamce, a brojni snimci su postali viralni.

Dva leoparda pogođena sa dva lanceta

Jedan video prikazuje kadar iz kamere Lanceta kako se približava tenku Leopard 2A6 koji se približava na zadnjoj strani kupole pre nego što bespilotna letelica iznad uhvati u drugom kadru ostatak akcije.

Lancet-3 se, sa svojim izrazitim velikim krilima u obliku slova X, vidi kako leti sa desne strane tenka i pogađa ono što je jedan tviteraš opisao kao „pogodak pravo ispod kupole“.

Početna eksplozija pri udaru izgleda ključna, velika, što sugeriše da je dron udario u neku vrstu skladišta goriva. Mnogi video snimci pogodaka Lanceta na oklopima pokazuju male početne eksplozije i lagani dim i vatru, ostavljajući utisak da je udar bio neuspešan.

Međutim, požar ubrzo postaju intenzivniji, svetliji i onda izazivaju ogromnu eksploziju, pošto manja eksplozija prvo zapali municiju unutra. Mnogi poljski KRAB SPG su viđeni kako završe potpuno uništeni na ovaj način.

Iako je konačna sudbina ovog 2A6, u blizini Zaporožja, nepoznata, mnoge ruske Telegram grupe su tvrdile da je šteta bila dovoljno velika da ga onesposobi i učini neoperativnim za borbu.

Na drugom snimku se vidi kako Lancet pogađa drugog Leoparda, za koji se veruje da je varijanta 2A4, u cev umesto u kupolu. Udar u kupolu bi aktivirao municiju ili zatvarač cevi koji je držao municiju, izazivajući sekundarnu eksploziju.

Debakl ukrajinske kontraofanzive

Opšte je prihvaćeno da je ukrajinska kontraofanziva propala, jer nije mogla da potisne Ruse sa bilo kojeg od njihovih pozicija dugog fronta 900 kilometara, koji pokriva Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson, dok su ukrajinske snage pretrpele ogromne gubitke.

Prateći zvanične reakcije u Rusiji i izveštavanje o ratu od strane uticajnih vojnih blogera, Moskva ne slavi i oprezno prati svaki ukrajinski potez, pretpostavljajući da bi svako smanjenje njihovog garda moglo biti oportunistički iskorišćeno.

Leopardi i američka borbena vozila pešadije Bredli bili su vodeće platforme Ukrajine u njenoj kontraofanzivi, pored desetina američkih i australijskih taktičkih vozila na bojnom polju kao što su MRAP i Bushmaster.

Njena najveća slabost se ispostavila da obuhvata skoro sve što Rusi koriste, od artiljerije, tenkova do vazduhoplovstva, pa čak i mina. Sada vidimo kako su se i bespilotne letelice pridružile timu protiv čuvenih Leoparda.

Tokom sledeće godine, kada se završi obuka ukrajinskih pilota na F-16, on se nadaju novoj značajnoj sposobnost. Međutim, mi se ne bi kladili u to sobzirom na veoma sofisticiranu rusku protivvazdušnu odbranu.

Lancet

ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov, proizvodi dve verzije drona Lancet, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružan je bojevom glavom težine tri kilograma.

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Na početku specijalne vojne operacije, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva kijevskih snaga, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara. Međutim, nedavno se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema.

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje. Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet vatrom protivvazdušne odbrane, sistemima za elektronsko ratovanje i protivmerama do sada pokazali uspeh.

Nakon „neverovatnog uspeha“ kamikaza dronova klase Lancet u Ukrajini, proizvođač Zala Aero je navodno razvio novu generaciju kamikaza dronova poznatih kao „Izdelie 53“ (Produkt 53).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter