Izvor: BSC Happy
09.06.2023 u 17:06
0

EVO KOLIKO DRONOVA JE RUSIJA DOBILA OD IRANA: BELA KUĆA OTKRIVA

Bela kuća je u petak saopštila da izgleda da Rusija produbljuje svoju odbrambenu saradnju sa Iranom i da je dobila stotine jednosmernih dronova koje koristi u Ukrajini.

Pozivajući se na nedavno skinutu tajnost, Bela kuća je saopštila da su bespilotne letelice ili bespilotne letelice (UAV) napravljene u Iranu, otpremljene preko Kaspijskog mora, a zatim korišćene od strane ruskih snaga protiv Ukrajine.

 – Rusija je poslednjih nedelja koristila iranske bespilotne letelice za napad na Kijev i terorisanje ukrajinskog stanovništva, a čini se da se vojno partnerstvo Rusije i Irana produbljuje – rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi u saopštenju.

NATO OKUPACIJA: TRUPE U ZEMLJI KOJA NIJE ČLANICA

 – Takođe smo zabrinuti što Rusija radi sa Iranom na proizvodnji iranskih bespilotnih letelica iz unutrašnjosti Rusije – kaže on.

Kirbi je rekao da Sjedinjene Države imaju informaciju da Rusija dobija materijale od Irana potrebne za izgradnju fabrike za proizvodnju dronova koja bi mogla da bude u potpunosti operativna početkom sledeće godine.

– Objavljujemo satelitske snimke planirane lokacije ove fabrike za proizvodnju bespilotnih letelica u ruskoj specijalnoj ekonomskoj zoni Alabuga – rekao je on.

ON JU JE POSTAVIO, ONA ĆE NJEGA U ZATVOR: TRAMPOV SUDIJA ODREDIĆE SUDBINU BIVŠEM AMERIČKOM PREDSEDNIKU

Podrška između dve zemlje tekla je u oba smera, rekao je Kirbi, a Iran je od Rusije tražio vojnu opremu vrednu milijarde dolara, uključujući helikoptere i radare.

 – Rusija nudi Iranu saradnju u oblasti odbrane bez presedana, uključujući rakete, elektroniku i protivvazdušnu odbranu – rekao je on i dodao: „Ovo je odbrambeno partnerstvo u punom obimu koje je štetno za Ukrajinu, za susede Irana i za međunarodnu zajednicu. Nastavljamo da koristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju da razotkrijemo i ometamo ove aktivnosti, uključujući i da ih podelimo sa javnošću – i spremni smo da učinimo više – istakao je on.

Kirbi je rekao da transferi dronova predstavljaju kršenje pravila Ujedinjenih nacija i da će Sjedinjene Države nastojati da te dve zemlje pozovu na odgovornost. SAD su ranije sankcionisale iranske rukovodioce u odbrambenom proizvođaču zbog isporuke dronova Rusiji. Iran je priznao slanje bespilotnih letelica u Rusiju, ali je ranije rekao da su poslate pre početka ruske specijalne vojne operacije u februaru.

RUSIJA I KINA NA PRAGU PROMENA: Evo o čemu je Gerasimov razgovarao sa kineskim kolegom – strogo POVERLJIVO

 – Nastavićemo da uvodimo sankcije akterima koji su uključeni u transfer iranske vojne opreme Rusiji za upotrebu u Ukrajini – rekao je Kirbi. On je rekao da će novi američki savet biti izdat u petak „kako bi pomogao preduzećima i drugim vladama da bolje razumeju rizike koje predstavlja iranski program bespilotnih letelica i nezakonite prakse koje Iran koristi da bi nabavio komponente za njega“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter