Izvor: Happy BSC
24.05.2022 u 21:05
0

Emisija „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY „Pregovaračka pozicija se menja svakim danom“,“NATO i Zapad ne učestvuju jedino svojom vojskom u ratu“,“ovo je najdokumentovaniji rat u ljudskoj istoriji“…

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o dešavanjima u ratom zahvaćenoj Ukrajini ali i posledicama ovog sukoba koje su mnogo šire, odnosno globalne.

Naši gosti u ovoj emisiji bili su: Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i Zoran Spasić iz Centra za saradnju sa zemljama Azije.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nikola Šainović izjavio je da NATO i Zapad u Ukrajini ne učestvuje jedino vojskom, ali da sve ostalo učestvuje u ovom sukobu protiv Rusije.

„Ovo je jedan veliki sukob. On ne liči na ono kako se govorilo, da će trajati nekoliko dana. Podsetiću, i za naš sukob sa NATO paktom se pričalo da će trajati tri dana. Rat je vrlo složena operacija. Oni koji donose zaključke na osnovu trenutnog pogleda na kartu ili pogotovo na osnovu medijskih izveštaja, na dobrom je putu da pogreši. Ja mislim da će ovo trajati drugo, da će se snage pomerati i na jednu i drugu stranu. Ovo je za rusku stranu ograničena vojna operacija, jer učestvuju samo sa profesionalnim kontigentom vojske, a ne sa vojskom iz kasarni. Za Zapad i NATO ovo je jedan proksi rat koji vode preko Ukrajine ili do poslednjeg Ukrajinca protiv Rusije. Američko i NATO oružije će se gurati u ruke Ukrajine, kako bi sukob što duže trajao. Oni ne učestvuju u ratu u smislu efektivno fizički njihovim vojnicima, a osim vojnika sve ostalo učestvuje: obaveštajne strukture NATO, sateliti, osmatranje, savetnici, obučavanje, sve je na delu“, rekao je Šainović.

Zoran Spasić rekao je da se situacija na terenu konstantno menja i da to znači promenu i u pregovaračkim pozicijama i dodao da vojne operacije nije neophodno izvršavati brzo.

„Ovde postoji jedno suštinsko pitanje, svaki dan rata menja situaciju. Pre početka sukoba imali smo sledeću situaciju: Ukrajina nije kontrolisala Donjeck, Lugansk i Krim, kontrolisala je Crno more. Danas Ukrajina ne kontroliše Crno More, nema izlaz na Azovsko more, veći deo Donbasa ne kontroliše, vidim da je cela jugoistočna Ukrajina pod ruskom kontrolom. To znači da se pregovaračka pozicija menja. Što se tiče Azova, važno je reći da je Azov najelitnija ideološka jedinica u ukrajinskoj vojsci. Ta jedinica ima rituale, obrede, i na određeni način kodeks ponašanja. Naterati takvu jedinicu da se preda je neverovatan uspeh. To će u velikoj meri uticati i na moral ukrajinskih vojnika na drugim frontovima. Zato što kada govorimo o njihovoj postavci možemo da kažemo da ovim Azov nije uništen, uništena je glavnica, međutim Azov ima široku mrežu u Ukrajini. Sa druge strane, konstantno se šalje oružije, 25-30% završava u rukama ukrajinske vojske, jedan deo završava u rukama ruske vojske, treći deo se uništava na putu ka ukrajinskim jedinicama i četvrti deo završava na crnom tržištu, i o tome niko ne govori. Videli smo da su SAD poslali samohodne haubice i videli smo da su one uništene. Jedno je stanje u medijima, drugo je stanje na terenu. Ako se sećate, građani Mariupolja su 2014. godine su glasali da se pripoje Rusiji, zato je Mariupolj ključan. Govorili su da će Rusi jurišati na Azovstalj. Što bi jurišali, pustili su ih da se predaju, što bi gubili vojnike. Ono što je ključno, govorili su sve vreme: „operacije teku sporo“, ali mi nemamo vojni dokument u kome je zacrtano da se operacija vodi brzo. U Drugom svetskom ratu imali ste operaciju „Barbarosa“ i zalaganje za brzi rat protiv Sovjetskog saveza, mi to sada nemamo“, zaključio je Spasić.

Darko Obradović smatra da svakim danom rata, ukrajinski narod će stradati, ali će Ukrajina bivati sve jača i jača zbog oružja koje dolazi.

„Jedan Rus je već osuđen za zločine protiv čovečnosti, za naređenje masakara i ubistava. Mnogi od njih će se tek naći na tim optužnicama. Ne zaboravite da je ovo najdokumentovaniji rat u ljudskoj istoriji. 40 satelita Ilona Maska besplatno daju internet sve se dokumentuje, najviše snimaka ima i na osnovu tih snimaka svi ti zločinci će se naći na spiskovima i kad sve ovo prođe oni neće moći slobodni da se kreću Ili će biti izvedeni na nekakav Ninberški sud u zavisnosti od ishoda ovog rata i njihovo rukovodstvo će odgovarati. Mariupolj je lična osveta Kremlja ukrajinskom narodu i zato je sravljen sa zemljom, to je bila poruka kako će izgledati svaki grad koji pruži otpor ruskoj agresiji. Pre nekoliko dana ukrajinska vojska je izvela operaciju „kordon“ kojom je lično komandovao načelnik Generalštaba ruske vojske Valeri Zalužnji. Oni su izbili na karaule i napravili proboj na ruskoj teritoriji. Rusi iako su povratili jedan deo, ipak je sada značajna razlika što Harkiv nije više u dometu ruske artiljerije. Ruski vojni budžet je 65 milijardi dolara, Ukrajina je do sada dobila 80 milijardi dolara odobrene pomoći. Svakim danom koji prolazi ukrajinski narod će stradati, ali će Ukrajina bivati sve jača i jača zbog oružja koje dolazi. Rusija svakim danom rata, oni mogu da razaraju gradove, mogu da izmeštaju ljude u logore na dalekom istoku, ali etnosocijalna nejednakost u ruskoj vojsci, gde imate vojnike koji su opasnost po sebe, po saborce, po nadređene i ostale u ruskoj vojsci“, rekao je Obradović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter