Izvor: Kurir.rs
29.05.2023 u 14:29
0

ŠTA GA ČEKA NAKON POBEDE: Erdogana čeka borba sa inflacijom i obnova posle zemljotresa

Zapadni političari su rekli da su spremni da nastave da rade sa Erdoganom, uprkos tome što je prethodnih godina povremeno bilo napetosti u relacijama.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pobedio je u nedelju u drugom krugu predsedničkih izbora i dobio novi, petogodišnji mandat, ali ga sada čekaju izazovi u vidu velike inflacije koja je izazvala skok u cenama, kao i obnova porušenih zgrada i kuća u razornom zemljotresu koji je pogodio jugoistok Turske u februaru, kada je poginulo više od 50.000 ljudi.

ŠTA ERDOGANOVA POBEDA ZNAČI ZA TURSKU A ŠTA ZA ZAPAD? Nakon 20 godina vladavine ovo je misija kojom želi da se vodi

Erdogan je u drugom krugu osvojio više od 52 odsto, naspram protivkandidata Kemala Kiličdaroglua, koji je govorio da neće pratiti Erdoganove „autoritarne sklonosti“, obećavajući da će vratiti demokratske norme, usvojiti konvencionalniju ekonomsku politiku i popraviti odnose sa Zapadom.

Erdogan je u pobedničkom govoru rekao da je to pobeda Turske, a ovaj vek je nazvao „turskim vekom“.

Kiličdaroglu je rekao da su izbori bili „najnepravedniji ikada“, jer su svi državni resursi bili usmereni da pomažu Erdoganu. „Nastavićemo da budemo na čelu ove borbe, dok prava demokratija ne dođe u našu zemlju“, rekao je Kiličdaroglu u Ankari.

AP ocenjuje da će u sledećem mandatu Erdogan morati delikatnije da manevriše sa članicama NATO oko budućnosti Alijanse i rata u Ukrajini.

Od Turske, takođe, zavisi da li će se Švedska priključiti NATO. Erdogan je tokom pobedničkog govora rekao da će mu prioritet biti obnova porušenih objekata, a ponovio je i da će se oko milion sirijskih izbeglica vratiti u „bezbedne zone“ koje kontroliše Turska u Siriji, kao deo projekta izmeštanja Sirijaca, u saradnji sa Katarom.

Predsednik Turske je ponovio da pripadnici LGBTQ zajednice ne mogu da se „infiltriraju“ u njegovu vladajuću partiju ili savezničke stranke. Erdogan je transformisao poziciju predsednika iz uglavnom ceremonijalne uloge u moćnu poziciju putem referenduma 2017. godine, kojim je ukinut turski parlamentarni sistem upravljanja.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter