Izvor: kurir
26.10.2021 u 07:37
0

Evropa je jedini deo sveta koji prijavljuje skok broja zaraženih na globalnom nivou

Zatvaranja, ogroman broj zaraženih i podela oko vakcine najavili su drugu pandemijsku zimu u Evropi gde na istoku vlada haos, a na zapadu neizvesnost.

Uprkos tome što su ove zime, u poređenju sa prethodnom, vakcine dopstupne, Evropa je jedini deo sveta koji prijavljuje skok broja zaraženih na globalnom nivou, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Treću nedelju zaredom, ovaj region je zabeležio rekordan broj novih slučajeva zaraze, navodi SZO.

Situacija je naročito problematična u istočnoj Evropi i Rusiji gde zbog slabog interesovanja za vakcine (24 posto u pojedinim zemljama), broj umrlih i zaraženih koronom dostiže vrtoglave visine.

Prošlog četvrtka, Letonija je postala prva zemlja Evropske unije koja je donela odluku o zatvaranju, pritisnuta skokom broja novozaraženih i niskom stopom vakcinisanih. Svega 56 posto svih odraslih osoba dobilo je obe doze vakcine. Prosek u EU je 74,6 posto.

PROČITAJTE JOŠ: Angela Merkel otkrila najveći propust svoje vlade u borbi koronavirusa

Zapadna Evropa takođe beleži porast broja slučajeva, iako su vakcine širom dostupne. Stopa zaraženih u Nemačkoj porasla je u subotu na 100 novih infekcija na 100.000 stanovnika, prvi put od maja. Belgija, uz Irsku, ima jednu od najviših stopa zaraženih u Zapadnoj Evropi, pokazali su podaci Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). U Belgiji na 100.000 ljudi ide 325,75 zaraženih, u Irskoj 432,84.

Belgijski ministar zdravlja Frank Vandenbruk rekao je  da je zemlja duboko zagazila u četvrti talas zaraze. Više od 85 posto populacije je vakcinisano, dok je najveći broj pacijenata u bolnicama nevakcinisan.

PROČITAJTE JOŠ: MOSKVA SMATRA NEDOPUSTIVIM DEMONIZACIJU SRBA U BiH

Zbog različitih stopa vakcinisanih, istok i zapad Evrope se sada kreću po drugačijim kolosecima, ali ono što im je zajednićko je porast broja zaraženih kao posledica popuštanja mera, otvaranja ekonomija, zime koja tera ljude da se druže u zatvorenom i vrlo zaraznog delta stoja,

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter