Izvor: Tanjug
18.11.2022 u 14:49
0

Evropska banka za obnovu i razvoj spremna je da uloži milijarde evra u razvoj kargo ruta između Evrope i Azije koje zaobilaze Rusiju!

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da uloži milijarde evra u razvoj kargo ruta između Evrope i Azije koje zaobilaze Rusiju, izjavila je predsednica te banke Odil Reno Baso.

Lavovski deo železničkog saobraćaja između Kine i Evrope odvija se takozvanom severnom rutom preko Rusije, a zapadne sankcije prema Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu primoravaju kompanije da traže alternativne pravce.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

EBRD je glavni finansijer Srednjeg koridora, koji ide preko Kazahstana, Kaspijskog mora, Azerbejdžana, Gruzije i Turske. Srednji koridor je sporiji i skuplji od severne rute, a što je još važnije, nema kapacitet za velike količine tereta.

„Trenutno, Srednji koridor, koji se naziva i Transkaspijska ruta, može da pokrije samo 5,0 posto železničkog tranzitnog kontejnerskog saobraćaja između EU i Kine“, rekla je Reno Baso na konferenciji u uzbekistanskom gradu Samarkandu, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, najnovija svetska dešavanja pojačala su interesovanje za Srednji koridor. „Već uočavamao da sve više kupaca i operatera istražuje diversifikaciju ruta“, navela je ona.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je postoje pomaci oko razmene zatvorenika sa SAD!

Reno Baso je istakla da je EBRD spremna da podrži velike projekte u bivšem sovjetskom regionu Centralne Azije kako bi se otklonila postojeća uska grla, olakšao teretni saobraćaj na Srednjem koridoru i istražila izvodljivost drugih ruta.

„Prepoznajemo strateški značaj (drugih ruta) i potencijalne prednosti sa stanovišta logistike. Ali, takođe ćemo analizirati političke, komercijalne i fiskalne rizike koje nosi razvoj ovih novih transportnih koridora. Važno je uzeti u obzir takve rizike prilikom određivanja prioriteta i pokretanja potencijalnih investicija vrednih više milijardi evra“, poručila je šefica EBRD.

EBRD već ulaže i radi sa Kazahstanom na jačanju kapaciteta njenih železnica i luke Aktau, i kaspijske flote, što su ključni delovi Srednjeg koridora.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji je takođe govorio na ovoj konferenciji, naveo je da Brisel promoviše povezivanje s centralnom Azijom „ne na račun drugih ruta“.

„Poštujemo i podržavamo želju centralnoazijskih partnera da otklone zavisnost od bilo kog pojedinačnog međunarodnog partnera bez obzira na istorijske i geografske uslove“, rekao je on.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter