Izvor: rts
13.09.2023 u 18:47
0

Francuska naredila „Eplu“ da prestane da prodaje „ajfon 12“ zbog visokog zračenja

Francuske vlasti naredile su kompaniji "Epl" da obustavi prodaju "ajfona 12" u toj zemlji jer, kako je saopštilo nadležno državno telo, emituje previše elektromagnetnog zračenja. Američki tehnološki gigant osporava tvrdnje francuske Nacionalne agencije za frekvencije ističući da je dostavio kako svoje laboratorijske rezultate, tako i rezultate trećih strana koji pokazuju da je uređaj usklađen sa svim relevantnim pravilima.

Francuska Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR) koja upravlja radio frekvencijama u utorak je, takođe, poručila tehnološkom gigantu da popravi postojeće uređaje, preneo je Bi-Bi-Si. ANFR je savetovao „Epl“ da, ako ne može da reši problem putem ažuriranja softvera, mora da povuče svaki „ajfon 12“ prodat u Francuskoj.

IMPIČMENT ZA BAJDENA PRE IZBORA U SAD? Naloženo pokretanje istrage o OPOZIVU DŽOA BAJDENA zbog poslovanja njegove porodice(VIDEO)

 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ranije nastojala da ublaži strahove od zračenja koje emituju mobilni telefoni. Na svom sajtu SZO je navela da nema dokaza na osnovu kojih bi se zaključilo da je izlaganje elektromagnetnim poljima niskog nivoa štetno za ljude.

„Ajfon 12“ je prvi put pušten u prodaju septembra 2020. godine i još se prodaje širom sveta.

„Epl“ je u saopštenju naveo da osporava reviziju ANFR i istakao da mu je dostavio kako svoje laboratorijske rezultate, tako i rezultate trećih strana koji pokazuju da je uređaj usklađen sa svim relevantnim pravilima.

Američka kompanija je navela i da je „ajfon 12“ usklađen sa propisima o nivoima zračenja širom sveta. Francuski ministar za digitalnu tehnologiju Žan Noel Baro rekao je za Parizijen da je odluka doneta zbog nivoa radijacije iznad prihvatljivog praga

Baro je rekao da je ANFR otkrio da je specifična stopa apsorpcije (SAR) „ajfona 12“ iznad zakonski dozvoljene.

„Očekuje se da će ‘Epl’ odgovoriti u roku od dve nedelje“, naveo je Baro i dodao da je, ako to ne učine, spreman da naredi povlačenje svih „ajfona 12“ koji su u opticaju.

Prema njegovim rečima, pravilo je isto za sve, uključujući digitalne gigante.

Eplu preti „efekat lavine“

ANFR će proslediti svoje nalaze regulatorima u drugim državama članicama Evropske unije.“Praktično, ova odluka bi mogla da ima ‘efekat lavine’“, rekao je Baro. Nemačko nadzorno telo BfS saopštilo je  da bi odluka Francuske odluka mogla imati implikacije na celu Evropu.

„Procedura u Francuskoj ima funkciju smernice za Evropu u celini“, rekao je nemački regulator mobilnih mreža BNetzA, dodajući da bi mogao da pokrene slične postupke u Nemačkoj.

Francuska je 2020. godine proširila propise prema kojima trgovci na malo moraju da prikazuju vrednost zračenja proizvoda na ambalaži mobilnih telefona, tableta i drugih elektronskih uređaja.

Epl ne objavljuje podatke o prodaji u određenoj državi ili modelu. Prihodi američkog giganta u Evropi su prošle godine iznosili oko 95 milijardi dolara, što je drugo tržište po veličini iza Severne i Južne Amerike. Neke procene kažu da je prošle godine u Evropi prodato preko 50 miliona pametnih telefona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter