Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
12.08.2023 u 10:45
0

KAKO SU IH PERFIDNO NASAMARILI, OVO ĆE UĆI U ANALE RASPADA: Gde su nestali britanski tenkovi „ČELENDŽER“ u Ukrajini?

Još na početku „SVO“ pisano je da 1050 britanskih i specijalaca sa Novog Zelanda iz sastava „11th Security Force Assistance Brigade“ pod komandom brigadira Justin Stenhouse sprovodi prvu fazu obuke ukrajinskih vojnika u rukovanju – jugoslovenskim puškama 7,62 mm M70! No, kako se sukob rasplamsavao, britanska pomoć u oružju Kijevu i obuka vojnika stalno se povećavala.

(UDARNO) LETE DELOVI NA SVE STRANE: „ABRAMS“ RAZNET u PARAMPARČAD, PLAMEN PROGUTAO TENK (VIDEO)

Tako je početkom 2023. godine usledilo i obećanje Londona da će Ukrajincima isporučiti 14 famoznih tenkova Challenger 2. Odmah nakon obećanja, usledila je i obuka ukrajinskih tenkista na britanskom „čudu od tehnike“.

U prvoj grupi (februar-mart) nalazilo se 56 Ukrajinaca. Obuka se sprovodila prvo na dva trenažera, na poligonima  Bovington i Lulworth u Dorsetu, koji pripadaju istom vojnom centru. Instruktori su bili Britanci iz sastava „Royal Armoured Corps“ i „Household Cavalry Regiment“.

Istovremeno, na poligonu „Royal School of Artillery“  (RSA), Larkhill , Wiltshire, instruktori iz „19. Regiment Royal Artillery“, (Škotski, Bršanski artiljerci) trenirali su ukrajinske vojnike na samohodkama 155 mm AS90 (Gun Equipment 155 mm L131). No, pažnju medija najviše je privlačilo pitanje vezano oko tenkova.

Šta više, ovo je bilo i političko pitanje najvišeg stepena pošto se smatralo da će britanska donacija uticati i na druge članice NATO da iz svojih magacina Kijevu doniraju Challenger. Tako je 8. februara transporterom UK Royal Air Force C-17 u London iznenada dolete lično i Volodimir Zelenski. Ukrajinski predsednik i britanski premijer Rishi Sunak su se helikopterom Chinook odmah prebacili do Bovingtona i obišli tenkiste na obuci.

Već 22. februara poligon je obišao i britanski ministar odbrane Ben Wallace. Prva ukrajinska grupa obuku je završila 14. aprila i u Britaniju je stigla sledeća smena od 80 tenkista. Zelenski i Sunak su 15. maja obišli i ovu grupu i divili se uspešnoj obuci.

Zapadna štampa je i dalje sa ushićenjem pisala o strahovitoj ukrajinskoj (kontra)ofanzivi čim “smrtonosni“ Challenger-i stignu na front. Kada su se Rusi povukli iza „Vagnerove“ linije (kasnije poznatije kao linija Surovikina), britanski mediji su samozadovoljno izveštavali kako će Challenger svojim raonicima za tren oka pregaziti ove prepreke.

Tako je „Defence Express“ 25.maja 2023. u članku „Challenger 2 ruši Vagnerove piramide“ komentarisao „snimak koji se širi medijima a na kome se tenk Challenger 2 britanske proizvodnje lako probija kroz takozvane „zmajeve zube“, poznatije kao Vagnerove piramide – utvrđenja napravljena da zaustave tenkove“. Isitna, izveštač je priznao da je lokacija na kojoj je napravljen snimak nepoznata i da je moguće da je nastao u Britaniji, na terenu za obuku Ukrajinaca.

U svakom slučaju, „na snimku se videlo telo tenka opremljeno raonikom koji lako uklanja piramide. Način na koji su postavljene prepreke izazivaju sumnju u njihovu efikasnost. Stvar je u tome što ih Rusi masovno proizvode i jednostavno, bez dovoljno vremena za ukopavanje, jednostavno postavljaju na zemlju. Kao što je Rojters objasnio, (zmajevi zubi) se moraju ukopati u zemlju, a još je bolje ako imaju i odgovarajuće betonske temelje.

Čak i da imaju temelje, raonik pričvršćen za „ukrajinski“ Challenger može da skine i nivo zemlje ispod piramida. Inače, „Vagnerova linija“ je, navodno, već dokazala svoju neefikasnost pošto nije sprečila ruske naoružane dobrovoljce da upadnu u oblast Belgoroda“ (misli se na diverzantske upade).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter