Izvor: Tanjug
29.11.2023 u 21:45
0

Hamas je otetog dečaka terao da gleda jezive snimke napada 7. oktobra: „Kad god bi neko dete zaplakalo, pretili su da će da ih ućutkaju“

Nakon puštanja 12-godišnjeg Eitana Jahalomija u ponedeljak uveče iz hamasovog zatočeništva, njegova tetka Debora Koen je opisala užasan tretman koji je doživeo.

Eitana je oteo Hamas tokom masakra 7. oktobra iz kibuca Nahal Oz.„Htela sam da se nadam da je dobro tretiran, ali se ispostavilo da nije. Nisam mogla da očekujem da ću čuti takve opise“, rekla je ona.

Ako su prethodna puštanja talaca koja su se dogodila prošle nedelje stvorila utisak da se Hamas dobro ponaša prema izraelskim taocima koji se drže zarobljenim u Pojasu Gaze, Eitanovo svedočenje oslikava sasvim drugačiju stvarnost, prenosi Džerusalim post.

U intervjuu za francusku novinsku agenciju BFM, Koen je rekla da joj je nakon razgovora sa Eitanom bilo jasno da je prošao kroz „užasne stvari“ dok je bio u zatočeništvu.

Hamas ga je naterao da pogleda necenzurisani dokumentarac o 7. oktobru koji je IDF objavila, rekla je ona.

Dvanaestogodišnjak je pogledao oko 45 minuta snimaka koji prikazuju dokaze o jezivom napadu koji su izveli teroristi Hamasa. Mnoge scene se dešavaju u Nahal Ozu odakle je Eitan.

This handout photo provided by the IDF shows released Israeli hostage Eitan Yahalomi, 12, upon his arrival at Tel Aviv Sourasky Medical Center, Monday Nov. 27, 2023, after being held hostage by militant group Hamas in the Gaza Strip. (IDF via AP)

„Prisilili su njega i drugu decu da ga pogledaju: ceo film. Kad god bi neko drugo dete zaplakalo tokom projekcije, pretili bi im puškom da ih ućutkaju“, objasnio je Koen.

„Oni bi ga tukli“, rekla je ona.

„On je 12-godišnji dečak: govorimo o 12-godišnjaku“, rekla je njegova tetka. „Možda sam naivna, ali nisam očekivala da ću čuti takve opise. Htela sam da se nadam da se prema njemu dobro postupa, ali to nije bio slučaj. Oni su čudovišta“, rekla je ona.

Briga za one koji su ostali

Iako je Eitan pušten, njegov otac Ohad i dalje je u zatočeništvu Hamasa.

Koen je opisala zabrinutost koju njena porodica trenutno oseća nakon što je čula šta je Eitan morao da doživi.

„Pre nego što je Eitan pušten, naša porodica je bila toliko uzbuđena. Ceo dan smo očekivali njegov dolazak“, rekao je Koen. „Ali sada kada znam kroz šta smo prošli, zabrinuta sam. Eitanov otac je još uvek tamo, zajedno sa oko 160 Izraelaca koji su u zarobljeništvu koji se takođe nisu vratili. To je mnogo. Teško je osećati se dobro nakon što čujete o takvim iskustvima“.

Ejtanova majka Batševa Jahalomi rekla je da su teroristi, kada su 7. oktobra ušli u kibuc, pokušali da kidnapuju nju i njenu decu dok su se vozili na motorima.

Jahalomi je uspela da spase svoje dve ćerke od terorista Hamasa, ali nije uspela da ih spreči da zarobe njenog sina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter