Izvor: Kurir.rs/Slobodna Dalmacija/24ur
05.01.2023 u 15:55
0

HRVAT IZ UKRAJINE PORUČUJE BEZ STEGE: „Počela je velika mobilizacija, vozio sam se taksijem i zaustavila nas je vojna policija!“

Postoje izveštaji o pretnjama da će krenuti u nova ofanziva ove zime, kada se blatnjava zemlja zamrzne i manevar velikih razmera postane moguć.

Denis Ivančić, Hrvat koji živi i radi u ukrajinskom gradu Ivano – Frankivsku i koji je veoma verovatno jedan od vrlo retkih preostalih Hrvata u Ukrajini, izjavio je da je u toj zemlji počela masovna mobilizacija.

STREPE OD VRHUNSKI OBUČENE ARMIJE KOJA JE PO SVEMU SUDEĆI – NEZAUSTAVLJIVA: „Ruska mobilizacija povećala vojnu pretnju u Ukrajini…“

„Puno je policije i vojnih patrola koje zaustavljaju muškarce na ulicama, u trgovačkim centrima, na benzinskim pumpama, legitimišu ih i uručuju pozive za mobilizaciju. Danas je vozio taksijem, zaustavila nas je vojna policija i vozaču su uručili poziv za mobilizaciju. Danas u centru grada gotovo i nema muškaraca, šetaju samo žene. Danas sam bio u restoranu, u kome su sedile samo žene, nigde nije bilo muškaraca“, kazuje za Ivančić.

Između gradova takođe postoje punktovi na kojima zaustavljaju automobile, kontrolišu putnike (muškarce).

„Traže od njih dokumente i nakon toga im uruče poziv za mobilizaciju i oni se moraju na nju odazvati u roku od 24 časa, odnosno sutradan“, kaže Ivančić.

Inače Belorusija i Rusija su premestile bataljone u svoje pogranične oblasti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Postoje izveštaji o pretnjama da će krenuti u nova ofanziva ove zime, kada se blatnjava zemlja zamrzne i manevar velikih razmera postane moguć. To su Rusi počeli da nagoveštavaju u jesen, samo šest nedelja nakon što je ukrajinska ofanziva isterala ruske trupe iz oblasti Harkova, i šest meseci nakon što je ukrajinska ofanziva isterala Ruse iz regiona oko Kijeva.

Forbs spekuliše da Kremlj možda nije ozbiljan u vezi sa novom ofanzivom, već jednostavno očajnički želi da spreči ili barem potkopa sledeću ofanzivu Kijeva. Sa više od sto hiljada ruskih muškaraca ubijenih ili ranjenih u Ukrajini, prema ukrajinskim podacima, Rusija ove jeseni nije imala mnogo rezervnih snaga. Ali u Belorusiju su poslali dovoljno njih da pošalju poruku.

„Kremlj bi mogao da pokuša da upotrebi dodatne ruske snage u Belorusiji da zadrži ukrajinske snage blizu Kijeva i spreči njihovo preraspoređivanje radi učešća u drugim kontraofanzivama“, izvestio je sredinom oktobra Institut za proučavanje rata (ISV) u Vašingtonu.

Samo nekoliko nedelja kasnije, nešto slično se dogodilo istočnije, oko Belgoroda na jugu Rusije, odmah preko granice sa Harkovom. „Ruske snage su izvele ograničeni napad severoistočno od grada Harkova, verovatno u pokušaju da izviđaju i priberu ukrajinske snage na granici u regionu Harkova“, objasnio je ISV početkom decembra.

Nedavno je jedan beloruski novinar objavio i snimak u regionu Minska, koji sugeriše da je u toku vojna mobilizacija ili regrutacija. „Svi građani od 18 do 60 godina moraju da dođu u pisarnicu ili u seoski izvršni odbor da potvrde svoje podatke“, navodi se u obaveštenju na autobuskoj stanici.

Nejasno je da li se beloruski muškarci trenutno regrutuju ili je to saopštenje bilo deo vežbe pripravnosti. Neki izveštaji sugerišu da bi prinudni vojni rok Belorusije mogao biti povezan sa povećanom aktivnošću ruskih vojnih aviona u zemlji. Naravno, postoji i mogućnost da je „mobilizacija“ samo deo ove smicalice, kojom Rusija želi da natera Ukrajinu da podeli svoje vojne jedinice i oslabi snage na istočnom i posebno južnom frontu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter