Izvor: tanjug
13.01.2024 u 08:18
0

I SAUDIJSKA ARABIJA JE POKUŠAVALA: Visoki zvaničnik Huta pozvao SAD i Britaniju da se povuku iz Crvenog mora

Na Bliskom istoku planuo je novi ratni požar. SAD i Velika Britanija u petak rano ujutru počele su napade na ciljeve Huta, pobunjeničku grupu koja kontroliše većinu teritorije Jemena. Držeći taj prostor, jemenski Huti kontrolišu i deo Crvenog mora kojim prolazi ključna ruta teretnog brodskog prometa između Azije i Europe

Muhamed Ali al-Huti, šef Vrhovnog revolucionarnog komiteta Huta, pozvao je Amerikance i Britance da se „vrate u svoju zemlju“ i fokusiraju se na rešavanje problema rasizma, a ne na zaštitu izraelskih brodova. Al-Huti je, u govoru na velikom protestu u jenenskoj prestonici Sani, kritikovao SAD i Veliku Britaniju zbog njihove „agresije“ i pokretanja vazdušnih napada u noći između četvrtka i petka, prenosi CNN.

RUSI AKTIVIRALI CELOKUPNU FLOTU: Veliki napad na Ukrajinu, građani pozvani da odu u skolništa

On je, takođe, savetovao ovim zapadnim zemljama da obrate pažnju na nedavno upozorenje lidera pokreta Huti, Abdula-Malika al-Hutija, koji je rekao da će svaki napad na Jemen naići na snažan odgovor.

„Mi nismo napali američke obale, nismo došli do obala Floride i nismo napali američka ostrva. Vi ste nacisti i vaši udari na našu zemlju su akt terorizma“, poručio je Al-Huti zvaničnicima SAD i Velike Britanije, negirajući navode Vašingtona da su napadi izvedeni u samoodbrani. Al-Huti je dalje kritikovao Amerikance zbog navodnog ugrožavanja bezbednosti plovidbe i aktivnog rada na podizanju cena pomorskog osiguranja. On je Ameriku označio kao neprijatelja naroda, opisujući je kao izvor terorizma.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter