Izvor: BSC Happy
02.12.2023 u 22:31
1

IRAN SE ŽESTOKO SPREMA ZA NAJGORE: Usred tenzija sa Izraelom, TEHERAN potvrdio kupovinu ruskih helikoptera Mi-28 i lovaca Su-35S!

Zamenik iranskog ministra odbrane Mehdi Farahi potvrdio je  da je zemlja finalizirala planove za prijem jurišnih helikoptera Mi-28, borbenih aviona Su-35 i lovca/trenera Jak-130 iz Rusije.  Saopštenje dolazi usred ogromnog porasta američkog vojnog prisustva na Bliskom istoku i u vreme visokih tenzija sa Sjedinjenim Državama i Izraelom zbog tekućih neprijateljstava u Pojasu Gaze, piše ugledni vojni magazin

OTVARA LI SE NOVO RATIŠTE: Ubijeno 11 ljudi u antiterorističkim akcijama

Magazin ovo navodi sledeći dugogodišnje spekulacije oko iranske kupovine ruskih borbenih aviona, a posebno više izveštaja o nabavci Su-35.

Zapadni izvori su već uveliko  izveštavali o iranskim narudžbinama za lovce Su-35 od januara 2022, iako je u to vreme procenjeno da je ugovor vredeo mnogo više od stvarnih troškova hardvera koji je Iran nabavljao i sistema protivvazdušne odbrane S-400 prijavljeni su kao deo dogovora. U septembru iste godine, međutim, komandant iranskog vazduhoplovstva general Hamid Vahedi potvrdio je da ta služba razmatra kupovinu ruskih aviona. Usledilo je pojavljivanje trenažera Jak-130 u Iranu godinu dana kasnije, početkom septembra 2023. godine, pri čemu je značaj ovih aviona za pripremu osoblja za operacije Su-35 služio kao pokazatelj da će ruski lovci verovatno biti isporučeni u narednih meseci.

Iranski odbrambeni sektor je bio uspešan u obezbeđivanju potreba zemlje, najpoznatije po nizu naprednih dizajna bespilotnih letelica, uključujući stelt avione sa letećim krilima, ali i sa sredstvima kao što su površinski razarači, transportni avioni i sistemi protivvazdušne odbrane velikog dometa. Industrija borbene avijacije u zemlji, međutim, ostaje znatno iza vrhunca, što znači da iako Su-35 nije najsposobniji ruski lovac, i da je znatno manje napredan od najnovijih američkih i kineskih lovaca, ipak je u velikoj meri sposobniji od bilo čega Iran trenutno ima.

kao prenose mediji u svojim izveštajima  zemlja je  naručila oko dvadeset aviona Su-35 i dalje navodi  da razmatra nabavku preko 60 kako bi formirala novu kičmu flote. Početkom februara slike nove vazduhoplovne baze u zapadnom Iranu pružile su višestruke indikacije da je ona bila namenjena za smeštaj  upravo Su-35, pri čemu je objekat pod nazivom Eagle 44 izgrađen ispod planine sa veoma teškim utvrđenjima.

Pored sjajnog aviona Iran kupuje i  udarni helikopter Mi-28 koji ima potencijal da bude znatno transformativniji za ukupne vojne sposobnosti Irana čak i od Su-35, sa klasom jurišnih helikoptera koja nema bliskih rivala van Rusije i donosi sposobnosti na terenu koje su u potpuno drugoj ligi.

U Iranskom trenutnom inventaru američkih helikoptera AH-1  ovi helikopteri znatno mogu da doprinesu jer je njihva flota helčikoptera datira još iz doba Vijetnamskog rata. Iranske snage imaju iskustvo koje deluju zajedno sa ruskim jurišnim helikopterima u sirijskim protivpobunjeničkim operacijama, uključujući Mi-28 i Mi-24. Iranske snage su takođe blisko delovale zajedno sa iračkom vojskom sredinom 2010-ih, u vreme kada je Irak postavio svoje jedinice Mi-28. Mi-28 ima letne performanse bez premca i može da nosi do 16 protivtenkovskih raketa ili 80 nevođenih raketa od 80 mm, a najnovija varijanta Mi-28NM je korišćena u Siriji i nedavno u misijama lova na tenkove u Ukrajini.

Mi-28 bi se mogao pokazati vrednim kako za operacije u inostranstvu, uključujući podršku iračkim, sirijskim ili Hezbolahovim snagama ako je potrebno, tako i za borbu protiv pobunjenika u zemlji usred znakova sve veće podrške Zapada antivladinim elementima u zemlji. Za razliku od Su-35 za koje se čini da su sigurno namenjeni za službu u Vazduhoplovstvu, ostaje neizvesno da li bi helikopteri Mi-28 služili u Vazduhoplovstvu, Vojsci ili Korpusu Revolucionarne garde – pri čemu je poslednji odgovoran za operacije u inostranstvu i dosledno dobijanje prioriteta za integraciju najsposobnijeg dostupnog hardvera.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “IRAN SE ŽESTOKO SPREMA ZA NAJGORE: Usred tenzija sa Izraelom, TEHERAN potvrdio kupovinu ruskih helikoptera Mi-28 i lovaca Su-35S!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter