Izvor: Tanjug
05.04.2023 u 15:49
1

„ISTORIJSKA GREŠKA KOJA ĆE DOVESTI DO VELIKIH POSLEDICA“: Stoltenberg uputio žestoku poruku Kini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da bi bilo kakva "smrtonosna pomoć" Kine, kojom bi snadbela Rusiju za rat u Ukrajini, bila "istorijska greška" koja bi imala velike posledice.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u sedištu NATO u Briselu, posle sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse, rekao da je budućnost Ukrajine u evroatlanskoj porodici i poručio da će NATO nastaviti da podržava i Gruziju, Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu.

On je ocenio da članstvo Ukrajine u Alijansi mora biti zasnovano na nezavisnosti zemlje i njenoj demokratiji, i dodao da su ti aspekti ugroženi zbog ruske invazije. Stoltenberg je ocenio da bi po okončanju rata, ukrajinske snage trebalo da imaju “najviši mogući“ stepen saradnje sa Alijansom.

Stoltenberg je ocenio da bi, ukoliko bi ruski predsednik Vladimir Putin pobedio u Ukrajini, to poslalo opasnu poruku, kako je naveo, „autoritarnim zemljama širom sveta“.

STOLTENBERG JASNO ISTAKAO: „Pristupanje Finske NATO biće istorijski događaj“

omentarišući najavu Rusije da će postaviti taktičko nuklearno naoružanje u Belorusiji, on je ocenio da je zajednička izjava Kine i Rusije, sa pozivom da države ne raspoređuju nuklearno oružje van svojih granica, bila “prazno obećanje“.

On je rekao da bi “svi trebalo da pažljivo pratimo ono što Rusija radi“, ali je dodao da NATO do sada nije video nikakve znake da se u Moskvi pristupilo realizaciji te Putinove najave. Stoltenberg se potom osvrnuo i na pristupanje Finske NATO-u, i istakao da su članice Alijanse, nakon što su prihvatile ulazak Finske, saglasne da bi Švedska trebalo da postane njihov saveznik što je pre moguće.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„ISTORIJSKA GREŠKA KOJA ĆE DOVESTI DO VELIKIH POSLEDICA“: Stoltenberg uputio žestoku poruku Kini”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter