Izvor: Kurir.rs
17.11.2023 u 18:40
0

IZRAEL PRISTAO NA ZAHTEV ZA ULAZAK GORIVA U GAZU: „Ako bi izbila kuga, morali bismo da zaustavimo rat“

Predsedavajući Saveta za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi izjavio je danas da je ratni kabinet pristao na "poseban zahtev" SAD da se dopusti ulazak dva kamiona goriva svakog dana u Gazu kako bi mogli da upravljaju sistemom za prečišćavanje otpadnih voda u Pojasu Gaze, koji je na ivici kolapsa.

Hanegbi je rekao da bi kolaps sistema rizikovao masovno širenje bolesti u Gazi, što bi uticalo i na palestinske civile u enklavi i na hiljade izraelskih vojnika koji tamo deluju.

„Ako bi izbila kuga, morali bismo da zaustavimo rat“, istakao je Hanegbi, objašnjavajući da IDF ne bi mogle da nastave sa radom usred strašne humanitarne krize i da bi međunarodni protest dostigao novi vrhunac.

Predsedavajući Saveta za nacionalnu bezbednost je rekao da su ministrima šefovi bezbednosti rekli da je u redu da se dozvoli ulazak goriva, koje iznosi samo dva do četiri odsto od onoga što je inače ulazilo u Pojas Gaze dnevno pre rata.

NEMA VIŠE NI ANESTEZIJE: Hirurzi napustili poslednju gradski bolnicu u Gazi, ostalo 500 ranjenika!

Hanegbi je tokom konferencije za novinare rekao da će Izrael pristati samo na prekid vatre u zamenu za oslobađanje velikog broja talaca, a ne na „manipulativno oslobađanje“ koje je uradio Hamas u PR svrhe.

„Tek tada ćemo pristati na prekid vatre i biće veoma ograničen i kratak, jer ćemo nakon toga nastaviti da napredujemo ka našim ratnim ciljevima“, istakao je Hanegbi.

Na pitanje šta je izraelska strategija za Gazu posle rata, kao i izraelski premijer Benjanim Netanijahu i Hanegbi je izbegao da odgovori na to pitanje i umesto toga rekao koji su izraelski kratkoročni ciljevi.

„Ratni plan je eliminisanje Hamasa. To je jedini način na koji možemo da osiguramo da posle nećemo biti ugroženi iz Gaze, što je cilj broj jedan koji je kabinet dao vojsci da postigne, kazao je on.

„Drugi cilj, koji je isto toliko svet kao i prvi, jeste da oslobodimo taoce“, naglasio je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter