Izvor: BSC HAPPY/KURIR
17.11.2023 u 19:14
0

PANIKA NA ISLANDU! Građani sa zebnjom čekaju erupciju vulkana, grad izgleda užasno! (VIDEO)

Seizmička aktivnost i podzemni tokovi lave pojačali su se tokom poslednjih nekoliko dana na poluostrvu Rejkjanes, u blizini glavnog grada Rejkjavika, zbog čega su vlasti pre šest dana evakuisale gotovo 4000 ljudi iz ribarskog grada Grindavika.

Prema islandskom meteo centru, u poslednja 24 sata zabeleženo je oko 200 zemljotresa pa i dalje postoji velika verovatnost vulkanske erupcije.

U najnovijem obaveštenju meteorološkog centra navodi se da se izvor erupcije najverovatnije nalazi severno od grada Grindavika, u blizini planine Hagafel.

Ukupno je oko 2000 potresa zabeleženo u poslednja 24 sata. Većina su mali potresi ispod 1 magnitude, ali jutros u 6:35 izmeren je potres u Hagafelu s magnitudom od 3.0“.

SNIMLJENI ZVUCI PRODORA MAGME NA ISLANDU: Ovako zvuče seizmičke aktivnosti ispod zemlje (VIDEO)

„Kao da sedite u vrlo dosadnom filmu, ali ste tamo zapeli, ne možete izaći iz njega. To je nestvarno. Teško je da se shvati“, rekao je 62-godišnji Einar Dagbjartson za Rojters. On je jedan od evakuisanih stanovnika Grindavika.

Dagbjartson je rekao da već danima ne spava dobro pa da stalno proverava vesti kako bi video da li je erupcija počela.

Dagbjartson kaže da se nada da će se moći da se vrati kući uprkos svemu.

„Čak i ako bi pola grada potonulo, ako luka, koja je važna za život, preživi, opet će se sve izgraditi. Ako luka nestane, onda više nema života ovde“, rekao je.

„Ovde više nitko ne živi. Od 3800 stanovnika, sada ih je nula“, rekao je za Rojters Stefan Velemir, lokalni policajac, dodajući da su neke kuće već potpuno oštećene jer su potresi stvorili velike pukotine na gradskim ulicama i pločnicima te iz njih izbija para.

„Dopuštamo ljudima da uđu na pet minuta u svoju kuću. Jedna osoba iz svakog doma ode pet minuta i zgrabi sve potrepštine“, rekao je Velemir.

Ingibjorn Gretarsdotir ispričala je Rojtersu da je morala da čeka pet sati u redu, u nadi da će se vratiti u grad kako bi uzela stvari iz svog doma koji se nalazi u crvenoj zoni – području koje se smatra najopasnijim i najbližim mestu gde se očekuje erupcija.

„Grad izgleda užasno. Vrlo je teško otići tamo i videti sve. Lava je ispod naše kuće… Ne znamo hoćemo li imati dom ili što… Ne znamo ništa“, rekla je otkrivajući da je njena kuća zasad u dobrom stanju, no tlo nedaleko od kuće potonulo je za oko 90 centimetara.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter