Izvor: happbsc
20.04.2024 u 19:03
0

IZRAEL U PROBLEMU: Hamas uništio ključni radar protivraketnog sistema „Gvozdena kupola“

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns upozorio je da postoji "realan rizik" da bi Ukrajinci mogli da izgube rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.

Hezbolah je objavio snimak koji prikazuje uništenje izraelskog radara EL/M-2084, ključne komponente sistema Gvozdena kupola (Iron Dome).

Ovaj radar, smešten u vojnoj bazi Meron, navodno je napadnut teškom protivtenkovskom vođenom raketom Almas-3 iranske proizvodnje.

Radar EL/M-2084, razvijen od strane Israel Aerospace Industries i ELTA Systems, ima vitalnu ulogu u izraelskoj protivvazdušnoj odbrani.

On je osmišljen za otkrivanje i praćenje ciljeva u sistemu Gvozdena kupola, koji je namenjen za presretanje raketa kratkog dometa i artiljerijskih granata.

Uobičajena postavka Iron Dome sistema uključuje ovaj radar, centar za upravljanje projektilima i nekoliko lansera, svaki opremljen sa 20 presretača, što omogućava pokrivenost vazdušnog prostora od 360 stepeni.

Osim u sistemu Gvozdena kupola, EL/M-2084 se koristi i u drugim izraelskim sistemima protivraketne odbrane, kao što su Davidova praćka (David’s Sling) i Strela (Arrow). Takođe, ovaj radar je izvezen u razne zemlje, uključujući Indiju i Azerbejdžan.

Almas-3, protivoklopna vođena raketa iranske proizvodnje, radi po principu „ispali i zaboravi“ i smatra se iranskim pandanom izraelskoj raketi Spike. Ranije se verovalo da se Almas-3 može lansirati samo iz vozila ili drona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter